L’Onso de La Mata, a la mostra ‘Un tomb de festa: farsa, sàtira i disbauxa de Valls’

Són unes festes que se celebren cada deu anys en honor a la Verge de la Candela

La mostra festiva organitzada amb motiu les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls ha estat un dels actes més destacats de l’edició de 2021+1. Amb el nom «Un tomb de festa», la proposta consistia en un recorregut a través del cicle festiu anual dels Països Catalans que comença amb la celebració del Carnaval i que acaba amb la festivitat de la Candela.

En la mostra també hi va participar l’Onso de La Mata, considerada la representació de l’os en el cicle carnavalesc més meridional de les que encara es mantenen als Països Catalans. Una tradició que després d’haver estat desapareguda durant més de 40 anys els veïns i veïnes de La Mata van recuperar i des d’aleshores un cop a l’any l’onso arriba al poble El joglar és qui s’encarrega cada any d’anunciar la seua arribada i història.

La festa de l’Onso és coneguda al Nord de Catalunya, País Basc i els Pirineus. De fet, el municipi de La Mata està agermanat amb Prats de Molló, localitat francesa de parla catalana on també se celebra la festa d’una manera molt semblant. Tot i que antigament se celebrava al mes de febrer, cap a la Candelera. Des de fa anys a La Mata l’Onso arriba uns mesos més tard, veurem si enguany la pandèmia el deixa tornar.

Directe