Vist a Twitter

Els Ports nota l’explosió del volcà del Pacífic Sud Hunga Tonga

El meteoròleg valencià Adrià Revert apunta que Sorita és el poble que està més a prop

Les estacions de l’associació valenciana de meteorologia han detectat l’ona expansiva provocada per l’explosió del volcà de Tonga que s’ha produït aquest cap de setmana.

Aquesta erupció de gran impacte ha fet desaparèixer l’illa on es trobava el volcà Hunga Tonga i ha canviat la pressió atmosfèrica en tot el món.

Tal com ha assenyalat el meteoròleg valencià Adrià Revert en les xarxes socials, totes les estacions de la xarxa d’Avamet han registrat un canvi brusc de la pressió atmosfèrica el que significava que havia arribat l’onada de xoc de l’erupció del volcà Hunga Tonga.

El primer lloc del País Valencià on ha arribat ha estat als Ports cap a les 21:30 h de la nit. La nostra comarca es situa a 17.700 km del volcà el que fa que siga el punt valencià més proper.

Concretament, el poble valencià més proper a Tonga és Sorita que es troba a 17.721 km contant la distància pel pol nord i el més llunyà Pilar de la Horadada a 18.016 quilòmetres on arribava l’onada de xoc deu minuts després, a les 21:40.

Aquesta afecció als Ports i la resta del món és de gran rellevància per conèixer el vertader impacte del volcà, erupció del qual ha estat segons el vulcanòleg Rubén López la més explosiva del segle XXI. Aquesta, a més, ha estat la major explosió en la illa des de l’any 1100 d.C. i tan sols ocorren cada milers d’anys. La seva altura de columna ha aconseguit els 30 km d’altura i es va veure des de l’espai per tots els satèl·lits d’observació que estaven per aquesta zona.

Per a fer-nos una idea, l’altura màxima de columna a la Palma va arribar a 8 km. La detonació va produir alertes de tsunami a totes les costes del pacífic i onades de més d’un metre d’altura. De fet, així s’escoltava el moment a més de 800 quilòmetres de distància en les illes Fiji.

Directe