Fa un any de Filomena

Entre el 7 i l'11 de gener va cobrir de blanc la comarca causant nombrosos problemes

Avui, 12 de gener, es compleix un any de la gran gelada associada a la borrasca ‘Filomena’, que entre el 7 i l’11 de gener va cobrir de blanc la comarca dels Ports. Registres extrems amb valors de 14,7 graus negatius a la Fàbrica de Giner de Morella; 13,6 a Forcall o de 13,1 graus negatius a Sorita. A la següent matinada, a la Fàbrica de Giner el mercuri baixava fins als 18,1 graus negatius. Fred per cobrir una nevada que no va comptar amb gruixos espectaculars.

‘Filomena’, va ser una borrasca de formació continental que ens va visitar tot just fa un any carregada de neu i fred. Va estar nevant a la comarca dels Ports des del dia següent als Reis (7 de gener) fins al dia 11. Els gruixos de neu de ‘Filomena’, borrasca que va tindre la capacitat de colapsar totalment ciutats com Madrid, no va ser comparable al de la seua germana ‘Glòria’, que ens va visitar l’any anterior i que comptava amb altàries d’un metro de neu a moltes zones.

Sobrevolem els pobles dels Ports durant la tempesta Filomena

Certament, ‘Filomena’ va vindre acompanyada de fred i baixes temperatures mentres nevava, fet que va ajudar i molt a que el tall de neu no fora espectacular. Un temporal que va vindre de terra endins, es a dir amb vents de Nord i Cerç en lo que molta gent a la nostra comarca i sobretot els més grans solen qualificar com a ‘nevar de fortor’ o ‘nevar de dalt’, fet que habitualment no deixa gruixos de neu tant destacats com quan la borrasca compta amb orígen marítim o de component Sud.

I és que a ‘Filomena’, que va aparcar la seua activitat precipitadora en forma de neu entre els dies 10 i 11 la va acompanyar una fortissima onada de fred associada a la mateixa, però que els meteoròlegs van desvincular de la borrasca com a tal. Fred amb registres que feia molts anys que no es marcaven a la comarca dels Ports i dels que precisament avui fa un any. La llengua polar va ser capaç de deixar no massa lluny d’ací, a la localitat de Bello (Terol) una temperatura de 25 graus sota zero.

A la comarca dels Ports els registres de les mínimes no van ser tant extrems, però el mercuri va caure en picat en la matinada de l’11 al 12 de gener. Una nit que deixava a l’observatori de la Fàbrica de Giner de Morella una temperatura de 14,7 graus sota zero. A Forcall, el registre es va parar en els 13,6 graus negatius, a Sorita amb un valor de 13,1 graus negatius o a Vilafranca amb 10 graus sota zero. Al dia següent, en la matinada del dimarts 12 al dimecres 13 de gener, a la Fàbrica de Giner es marcava una temperatura de 18,1 graus negatius o a Forcall 11 graus sota zero.

El treball dels bombers durant la gran nevada, des de l’aire

Un temporal ‘Filomena’ que va complicar molt la vida als pobles de la comarca dels Ports, ja no per la nevada com a tal, sinò pel fet d’anar acompanyada posteriorment amb un fred tant intens. Carreteres tallades per poder circular entre pobles o molts dies amb cadenes i rodes d’hivern, pistes i accessos a masos i granges que van ser oberts per màquines, escoles tancades o dificultats fins i tot per poder caminar pel carrer…dies de neu, fred i també vent per tal de rematar la festa.

Dos anys seguits amb tempestes devastadores al mes de gener ‘Glòria’ a l’any 2020 i ‘Filomena’ al 2021. Què passarà enguany? Tornarà a nevar tant i a fer tant de fred? Estem al temps i queda encara molt de mes de gener per davant. Però que quede clar, de ‘Filomenes’ no en volem més.

Directe