La mortalitat es redueix un 92% en el primer any de la vacuna contra el coronavirus

Amb la implantació del passaport covid i la vacunació dels xiquets el percentatge augmentant cada jornada

Des que el 27 de desembre de 2020 comencés la campanya de vacunació contra la covid-19 al País Valencià, s’ha administrat la pauta completa d’immunització a 4.242.773 persones i s’han inoculat un total de 9.433.334 dosis. Ara ja fa un any que es compta amb la vacuna de diferents farmacèutiques el que ha permès reduir fins a un 92% la mortalitat. En el primer aniversari de l’efemèride, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat “l’èxit col·lectiu” que ha suposat la campanya de vacunació, el balanç de la qual és “positiu i esperançador”.

En tot aquest any el dia en què s’han inoculat més vacunes de tota la campanya d’immunització és el 31 d’agost, amb 132.965 dosi. Per setmanes, entre el 28 de juny i el 4 de juliol es va aconseguir el major número de dosis administrades amb 489.779. El mes amb major activitat en l’administració de vacunes va ser juny, amb un total d’1.652.994. Al juliol es van inocular 1.470.861 dosi i a l’agost 1.370.962. Destaca el mes de desembre amb els ressagats i terceres dosis, encara sense finalitzar, amb 836.474 dosis injectades, per davant de gener, febrer, març, setembre, octubre i novembre. Gràcies a tot això, segons Barceló la Comunitat està per sobre de la mitjana de la resta d’Espanya en cobertura de població vacunada. La consellera ha invitat a totes les persones no vacunades a que es posen la vacuna per ells i per tota la societat.

Per ara la clara vencedors d’aquest primer any de vacunació massiva ha estat el vial del laboratori Pfizer del qual s’han administrat 6,6 milions de dosis de Pfizer (el 70,7% del total). Després 1,5 de Moderna, un milió de AstraZeneca i més de 221.000 dosi de la vacuna de Janssen. Tot i que la història comencés amb les dues dosis ja es va per la tercera i per ara ja s’ha administrat més de 1,3 milions de dosis de reforç. A més, 105.898 xiquets de 9 a 11 anys ja han rebut entre el 15 i el 22 de desembre la primera dosi pediàtrica el que implica que s’ha vacunat al 70% dels menors, tots els previstos excepte aquells que per qualsevol motiu no van acudir a classe aquest dia.

Aquesta primera etapa s’ha centrat en l’alumnat dels centres d’Educació Especial i dels Centres Rurals Agregats, així com els nens i nenes de 6è, 5è i 4t de Primària. A partir del 10 de gener serà el torn de la resta d’escolars fins als 5 anys.

Primer van ser els majors de les residències, o de fora per començar després en els mestres i anar baixant segons l’edat i patologies. Si recorden durant tot aquest temps la vacunació ha anat canviant començant pels vacunòdroms massius que s’havien d’instal·lar al poliesportiu de Morella a fer baixar a totes les persones dels Ports fins a Vinaròs o Castelló per a rebre la seua dosis. Després la lògica es va imposar, els de Portell ja no van haver de recórrer 1 hora i 40 minuts fins a l’hospital per aquest motiu i després tornar al poble i ja les vacunes es van desplaçar fins als centres de salut, consultoris i cases dels malalts.

Pels qui encara no s’han vacunat o han de rebre la segona dosi poden acudir als punts de vacunació sense cita que cada setmana s’habiliten en enclavaments de gran afluència de públic repartits per tota la Comunitat de la costa, un poc més difícil per als Ports tot i que en aquesta zona el percentatge de vacunats és molt elevat.

Directe