Ximo Puig anuncia dosis de reforç i més exigència del passaport COVID

El president de la Generalitat Valenciana demana "màxima prudència" per Nadal

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat un pla per a accelerar la vacunació amb 42 nous punts estables per a administrar les dosis de reforç a la ciutadania i ha avançat a més que sol·licitarà al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) autorització per a exigir el passaport COVID obligatori per a entrar a l’interior de tota mena d’establiments d’hostaleria i restauració, independentment del seu aforament, així com per a accedir a cinemes, gimnasos i centres esportius de diversa índole.

Així ho ha explicat el responsable del Govern valencià durant la seva compareixença, al costat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, per a explicar els acords adoptats en la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19.

Els nous punts de vacunació estables permetran habilitar 147 equips per a l’administració de les dosis de reforç i funcionaran amb cita prèvia, de manera que les persones seran avisades per SMS o per telèfon. Aquests punts estaran situats en locals com a poliesportius, llars de persones jubilades o espais integrats als hospitals, tot això amb l’objectiu de descongestionar l’Atenció Primària i accelerar la immunització.

La Conselleria de Sanitat Universal citarà en primer lloc per a administrar les dosis de reforç a les persones de 60 a 69 anys que encara no la tenen, a les vacunades amb AstraZeneca i a les immunitzades amb Janssen. Més endavant se seguirà amb el grup d’edat de 50 a 59 anys i, després, amb el de 40 a 49 anys.

En paral·lel, continuaran funcionant els punts de vacunació sense cita prèvia per a primeres i segones dosis. De fet, aquesta setmana hi haurà 23 punts mòbils en funcionament.

Extensió del
passaport COVID

D’altra banda, tal com ha subratllat el president, es demanarà l’aval del TSJCV per a exigir el certificat COVID fins al pròxim 31 de gener en tots els establiments d’hostaleria i restauració, pel que es planteja elimina l’exempció als locals que tinguin un aforament inferior a 50 persones, i a més s’amplia l’exigència del mateix a tots els llocs públics on es menge o es begue, com a cinemes, sales multifuncionals, circs i seus festeres.

A més, el passaport COVID serà necessari per a accedir a espais amb servei de restauració en allotjaments turístics, així com a instal·lacions esportives, piscines cobertes i centres recreatius per a majors. En els gimnasos, no sols s’exigirà aquest certificat, sinó també l’ús permanent de la màscara.

“Aquesta és la resposta del Govern valencià” davant l’evolució de la pandèmia, a l’espera de la Conferència de Presidents i Presidentes convocada per a aquest dimecres, en la qual el president defensarà la necessitat d’adoptar mesures com les implantades en la Comunitat Valenciana i escoltarà les que es plantegin en aquest fòrum per a la governança, dins de l’objectiu de “generar credibilitat” en la ciutadania i amb la finalitat de donar un “impuls conjunt” a la superació de la pandèmia.

“Espais més segurs” i
“persones més protegides”

Amb el reforç de la vacunació i l’extensió del passaport COVID es busca garantir “espais més segurs” i “persones més protegides”, ha assenyalat el president, que ha justificat la necessitat d’aquestes mesures en què, en un mes, els contagis i les persones hospitalitzades s’han triplicat i els ingressos en UCI també són gairebé el triple.

“Hem d’adaptar-nos al nou escenari i canviar ja de mentalitat”, ha indicat Puig, qui ha demanat “prudència” a la ciutadania per a encarar aquestes festes, perquè, com ha dit, “no arribem al Nadal com esperàvem”.

Per això, ha demanat “sentit comú” i celebrar el Nadal evitant aglomeracions i trobades familiars massives i complint quarantenes davant contactes amb positius.

El president ha advocat, no obstant això, per “fugir dels alarmismes”. “Estem en alerta, però no en estat d’alarma”, ha dit, i ha recordat que “en el pitjor moment de la pandèmia -encara sense vacunes- vam tenir 4.800 hospitalitzats, és a dir, set vegades més que avui, i 670 persones en estat crític, és a dir, cinc vegades més que avui”.

Confiança en
la vacunació

En aquest sentit, ha volgut també traslladar un missatge de confiança en l’efectivitat de la vacunació, i ha subratllat, que, en aquests moments, el 93,7% dels valencians i les valencianes ja estan vacunats. “El passat 14 de gener, amb la mateixa incidència que ara, teníem 3.000 hospitalitzats”, ha recordat.

Davant això, considera “crucial” intensificar la vacunació amb el reforç de les terceres dosis, la vacunació infantil, i les primeres dosis als més reticents, i referent a això, ha informat que ja s’han superat les 9 milions de dosis administrades. “Això vol dir que tenim a 4,2 milions de valencians protegits amb la pauta completa, i avui superarem els 1,3 milions de terceres dosis en la població més vulnerable”, ha dit.

Així mateix, ha assenyalat que “en només 3 dies, s’han vacunat ja 50.000 nens valencians de 9 a 11 anys” i que aquesta primera fase conclourà el dimecres i es reprendrà després de les festes.

D’altra banda, Puig ha remarcat que l’entrada en vigor del passaport COVID va suposar multiplicar per cinc el nombre de persones que han rebut la primera dosi, amb 28.000 noves persones vacunades en una setmana.

Directe