La Comunitat Energètica de Portell, un pas més per a ser un municipi sostenible i autosuficient

Són pioners en autoconsum col·lectiu de proximitat

La Comunitat Energètica Local (CEL) de Portell de Morella comptarà amb plaques solars amb 80 kWp de potència màxima instal·lada i bateries amb capacitat d’emmagatzematge de 57,4 kWh. El municipi dona, així, un pas més en aquesta fórmula d’autoconsum col·lectiu, de manera que els usuaris participants en la CEL podran rebre energia en hores sense producció solar, incrementant la seua independència i els seus estalvis en electricitat.

La primera instal·lació de la comunitat energètica de Portell serà un hort solar, en una parcel·la de sòl rústic pròxima a les piscines de la localitat, i donarà subministrament a uns 90 usuaris -serveis públics, llars i pimes-. Per a la posada en marxa d’aquest nou projecte, compta amb el suport de Sapiens Energia -cooperativa especialitzada en el disseny, construcció i gestió de comunitats energètiques- i el finançament de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace).

L’alcalde, Álvaro Ferrer, assenyala que “aquest projecte respon a una convicció personal i compartida amb la resta de la corporació i, per això, treballarem braç a braç amb totes les administracions que vulguen i desitgen sumar-se a aquest conjunt de projectes il·lusionants amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de tots els nostres veïns i veïnes, convertint a Portell en un municipi lliure de CO₂ i energèticament autosuficient”.

Amb la comunitat energètica, Portell fa un pas més en el seu objectiu de convertir-se en municipi autosostenible. Entre les mesures que ha implementat en els últims exercicis, destaquen la construcció de diverses instal·lacions productores d’energia solar per a autoconsum en edificis i serveis públics, com les construïdes sobre el sostre de l’edifici polifuncional, del poliesportiu o en la central de generació de calor -les tres, subvencionades pel Ivace-; el primer punt públic de recàrrega per a vehicles elèctrics de la província de Castelló, i una xarxa de calor (district heating), generat amb biomassa, que dona cobertura a tot el nucli urbà.

Aquesta xarxa de calor i cogeneració amb calderes de biomassa va ser guanyadora en la categoria de “Millor Actuació promoguda per ajuntaments o agrupacions d’ajuntaments de menys de 20.000 habitants” en els Premis Nacionals de l’Energia en 2018.

Amb la posada en marxa de la comunitat energètica, Portell de Morella s’uneix al grup de municipis pioners a Espanya a apostar per aquest model d’autoconsum col·lectiu de proximitat, considerat per la normativa europea clau per a aconseguir la transició energètica.

Directe