El Govern d’Espanya preveu invertir 600.000 euros en un HUB d’Innovació Rural a la província

El president de la Diputació, José Martí, portarà al ple del 21 de desembre la proposta d'aprovació del conveni de col·laboració que permetrà posar en marxa aquest projecte pilot

L’equip de govern de la Diputació portarà al ple del pròxim 21 de desembre l’aprovació de la proposta de conveni de col·laboració amb el qual el Govern d’Espanya preveu invertir 600.000 euros en la creació d’un HUB d’Innovació Rural a la província de Castelló, un centre neuràlgic d’emprenedoria orientat a l’impuls de polítiques que proporcionen respostes enfront de la despoblació. És un dels assumptes abordats en la reunió telemàtica que en el matí de hui han mantingut el president de la institució provincial, José Martí, i el diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, amb el secretari general per al Repte Demogràfic del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), Paco Boya. Es tracta d’un projecte pilot que tindrà quatre anys de vigència i que es desenvoluparà en una o dues comarques, encara per determinar.

El president Martí considera que «estem davant una gran notícia, que posa de manifest que la Diputació de Castelló ha fet visible en el conjunt d’Espanya que a la nostra província tenim un seriós problema de despoblació en les nostres àrees d’interior, una cosa de la qual fins fa un temps no hi havia constància perquè tradicionalment el nostre territori se sol associar amb el sol i la platja». Cal tindre en compte que el MITECO només impulsarà tres projectes pilot a Espanya: a Osca, Palència i Castelló.

Per part seua, el diputat provincial de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, ha explicat que «una vegada que es determine la zona en la qual es desenvoluparà el programa, es donarà inici a la fase d’identificació dels reptes existents i d’aposta per l’ecosistema i la generació d’un impacte econòmic i social positiu, que proporcione una mirada diferent que sorgisca d’un procés participatiu capaç d’integrar als diferents agents actius del territori». El resultat final «ha de ser la generació de projectes innovadors vinculats a l’emprenedoria, capaces de generar activitat econòmica, crear llocs de treball i, per tant, fixar població al territori».

«El que es pretén», prossegueix Pérez, és «actuar com a llançadora, escoltar la gent del territori, saber quins sectors volen potenciar, proporcionant les eines necessàries que permeten desenvolupar idees i impulsar projectes generadors d’activitat econòmica i creadors de llocs de treball que ajuden a fixar població al territori».

Fons Europeus

Durant la reunió telemàtica de Martí i Pérez amb el secretari per al Repte Demogràfic, Paco Boya, s’ha abordat la publicació en el BOE dissabte passat 4 de desembre de les bases per a la convocatòria de projectes que es finançaran amb càrrec als fons europeus de reconstrucció Next Generation EU que siguen referents i innovadors en matèria de despoblació. En aquest sentit, cal assenyalar que la Diputació de Castelló té la intenció de presentar una iniciativa de la puguen beneficiar-se els xicotets pobles d’interior de la província.

Directe