El ‘Mig Any’ de l’Early Music oferirà 3 concerts de Robert Cases, Duna i Capella de Ministrers

La segona edició d'aquesta iniciativa se celebrarà en el Teatre Municipal de la capital dels Ports els dies 3, 4 i 5 de desembre

Early Music Morella, Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, oferirà tres concerts de Robert Cases, juntament amb el ballarí Toni Aparisi, el grup Duna i Capella de Ministrers en el Teatre Municipal els dies 3, 4 i 5 de desembre en la capital dels Ports. Aquesta és la segona vegada en la qual es durà a terme el Mig Any, a mig camí entre la dècima i l’onzena edició d’un esdeveniment cultural, educatiu i social que se celebra el mes de juliol. [Veure documentació adjunta].

Carles Magraner, director artístic de Early Music Morella, ha manifestat que “el Mig Any pretén ser una mostra i recordatori del curs i festival que celebrarem entorn de la Mediterrània del 22 al 28 de juliol de 2022”. Magraner subratlla que “l’anterior edició va ser un èxit de participació, qualitat artística i formativa; un punt d’inflexió que ens impulsa amb ambició en la millora constant d’aquesta proposta consolidada en l’agenda cultural de Morella per a projectar la seva imatge nacional i internacionalment”.

Rocío Querol, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Morella, ha assegurat que “Early Music Morella s’ha consolidat en el calendari cultural del municipi a l’estiu i amb el Mig Any podrem gaudir també d’una mostra d’aquest festival tan important durant uns dies al desembre”.

Robert Cases (tiorba i llaüt) i Toni Aparisi (dansa), oferiran el programa L’orfeu del Renaixement, música i poesia del Segle d’Or amb obres de Lluis del Milà, Francesco dóna Milà, Luys de Narváez o John Dowland, entre altres; el divendres 3 a les 19.30h. Casis ha indicat que “l’actuació versarà entorn de tres grans poetes valencians: Ausiàs March, Joan Roís de Corella i Jordi de Sant Jordi”; i ha apuntat que “la proposta escènica consisteix en una combinació recitada de textos d’aquests autors units amb músiques i coreografies que van enllaçant una sèrie d’emocions amb poesies intercalades entre text, dansa i música”.

El grup Duna actuarà amb Cants d’arrel, al voltant del Bureo a càrrec de Carme Servà (cant), Eduard Navarro (direcció, cordes i vents tradicionals), Edu Navarro Tomás (violí i moraharpa) i Juan Francisco Ballestero (bouzouki), el dissabte 4 a les 19.30h. En les obres que interpretaran de Navarro, la formació abordarà diverses músiques tradicionals com la valenciana, sefardita, búlgara, bretona, grega, del Pirineu aragonès, italiana i occitana.

Música i poesia
andalusina

Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, posarà el colofó al Mig Any amb Balànsiya, música andalusina i textos de poetes arabicovalencianos amb la cantant Iman Kandoussi i els intèrprets Robert Cases, Aziz Samsaoui i Kaveh Savarian, el diumenge 5 a les 12.30h. El programa gira entorn de la Balànsiya [València] musulmana que va conèixer la seva major esplendor en el segle XI durant el regnat de Abd al-Aziz, senyor de la Taifa valenciana i nét de Almanzor, època que serveix de marc per a aquest concert.

Aquesta formació de referència internacional en la música històrica ha estat nominada recentment pels prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica 2022 (ICMA en les seves sigles en anglès) en la categoria de Música Antiga per dues dels seus discos: Cantigues de Santa María, que va presentar a Morella al juliol passat, i Germanies. Va obtenir aquest guardó, dels quals són considerats els Grammy de la música clàssica, l’any 2018 i va ser finalista en 2021.

Més de 2.000
espectadors

En la desena edició de Early Music Morella 2021 es van celebrar 14 concerts, 9 cursos i masterclass, 3 conferències, un debat i diverses activitats en una àmplia programació que va conjuminar música, formació i patrimoni. Les propostes del festival van comptar amb més de 2.000 espectadors, amb un percentatge important de públic estranger i de la resta d’Espanya, i més de 100 músics; i als cursos van assistir 80 estudiants de 8 nacionalitats (Alemanya, Espanya, França, Itàlia, Mèxic, Països Baixos, Portugal, i Suïssa).

Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclásica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Turisme Comunitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Xacobeo 2021, Universitat Jaume I, Fundació Baleària, Institut Europeu del Mediterrani (IEMed), Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE) i Associació Ámbit.

Directe