Comença a Vallibona la instal·lació de caixers en municipis en risc de despoblació

L'alcalde Juanjo Palomo recorda que "és la primera vegada que tenim aquest servei"

Vallibona estrena aquest dijous el seu primer caixer automàtic. El Consell ha iniciat la instal·lació dels 135 caixers automàtics en municipis de la Comunitat que no compten amb serveis financers bàsics, especialment en localitats en risc de despoblació. A Vallibona li seguiran una altra dotzena de caixers que s’instal·laran a les comarques més despoblades de València i Alacant abans de finalitzar l’any amb la previsió que, a l’abril de 2022, estiguen tots en funcionament.

Amb aquesta iniciativa la Generalitat pretén acabar amb l’exclusió financera que pateixen alguns municipis i nuclis de població de la Comunitat Valenciana. L’actuació, que ha estat adjudicada a CaixaBank compta amb una inversió de 7.830.000 euros, de 2021 a 2025.

La directora general de l’Agenda Valenciana antidespoblament, el director general de l’IVF, Manuel Illueca, Jeannette Segarra, la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo, i el director d’Institucions de CaixaBanken la Comunitat Valenciana, Manuel Bañuls, han visitat aquest dijous la localitat de Vallibona, acompanyats pel seu alcalde, Juan José Palomo.

Per a Segarra, “es tracta d’una acció pionera en la lluita contra la despoblació” que constitueix “un dret per a les persones que vénen en el món rural” i ha assenyalat que “no és el mateix tancar una oficina bancària en qualsevol ciutat, que fer-ho en algun d’aquests municipis, ja que és l’única que tenen i l’únic mitjà d’accedir a aquests serveis”.

Dels 135 municipis o pedanies on s’instal·laran els caixers, 53 corresponen a la província de Castelló, 58 es col·locaran a València i 24 a Alacant. Cap d’aquests municipis compta fins al moment amb serveis bancaris bàsics el que obliga els seus habitants a desplaçar-se a altres localitats.

Per a Juan José Palomo, “a Vallibona partíem del no-res, és la primera vegada que tenim aquest servei que sobretot beneficiarà als veïns de Vallibona que havíem de desplaçar-nos 45 minuts fins a Morella per a fer una tasca tan bàsica com treure diners, amb les dificultats que això suposava per a les persones majors”. L’alcalde de Vallibona ha celebrat aquesta iniciativa que també “ajudarà al turisme que ens visita cada cap de setmana i a l’estiu, tan important per a la nostra economia”.

El director d’Institucions de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, per part seua, ha posat en valor “la iniciativa de la Generalitat per a evitar l’exclusió financera, al que se suma el compromís de CaixaBank per a no abandonar municipis en els quals és l’única entitat i el servei de les oficines mòbils del banc que arriben a gairebé 72.000 residents en 71 municipis en risc d’exclusió financera en la Comunitat Valenciana”.

Se’n posaran
a 135 municipis

A més de Vallibona, a la província de Castelló la mesura beneficiarà a les poblacions d’Aín, l’Alcúdia de Veo, Ares del Maestrat, Castellfort, Xiva de Morella, Eslida, Herbers, La Jana, La Mata, Olocau del Rei, Palanques, Portell, Serratella, Sant Rafael del Riu, Tírig, la Todolella, Vilar de Canes, Venda de Sant Antonio (Cabanes), Villores, Sorita, Algímia d’Almonesir, Almedíxer, Aranyel, Argeleta, Aiòder, Begís, Benafeer, Castellnou, Caudiel, Chovar, Cirat, Cortes d’Arenós, Sant Vicent de Piedrahita (Cortes d’Arenós), Espadella, Fanzara, les Fonts d’Aiòder, Geldo, Lludient, Matet, Montant, Pina de Moltalgrao, la Pobla d’Arenós, Sot de Ferrer, Teresa, Toga, Toràs, el Toro, Torre-xiva, la Vall d’Almonesir, Vilanova de la Reina i Sucaina.

A la província de València, els caixers s’instal·laran en els municipis d’Albalat dels Tarongers, Alfara de la Baronia, Algar del Palància, Algímia d’Alfara, Gàtova, Petrés, Quart de les Valls, Torres Torres, Cases de Bárcena (València), Benifaraig (València), Borboto (València), Poble Nou (València), Almoines, Benicolet, Benirredrà, Bufali, Carrícola, Guadasséquies, Guardamar de la Safor, Llocnou de Sant Jeroni, Montitxelvo, Palmera, Palomar, Pinet, el Real de Gandia, Salem, Benaixeve, Beneixida, Benicull de Xúquer, Benimuslem, Calles, Castielfabib, Cerdà, Xera, Xulilla, Cortes de Pallars, Xalans, Cotes, Dosaigües, Estubeny, Xestalgar, Granja de la Costanera, Llaurí, Llocnou d’en Fenollet, Millars, Rotglà i Corbera, Sant Joanet, Sellent, Senyera, Sot de Xera, Teresa de Cofrents, Torrebaixa, Vallés, Zarra, El Mareny de Barraquetes (Sueca), El Saler (València) i Perellonet (València).

A la província d’Alacant, es tracta de les localitats d’Almudaina, Alqueria d’Asnar, L’Atzúbia, Beniardà, Benigembla, Benimeli, Daia Vella, Fachega, Famorca, Llíber, Setla de Nunyes (Muro d’Alcoi), Benamer (Muro d’Alcoi), Quatretondeta, Ràfol d’Almúnia, Sagra, Sanet i els Negrals, Vall d’Alcalà, Vall de Laguar, El Del patrimoni reial (Crevillent), Sant Felip Neri (Crevillent), El Mundamiento (Oriola), La Matança (Oriola), El Escorratel (Oriola) i Barba-rossa (Oriola).

Directe