Ximo Puig destaca que les obres de l’N-232 dinamitzaran Els Ports i la província

La infraestructura millorarà temps de desplaçaments així com la seguretat viària

Ximo Puig destaca que les obres de l’N-232 dinamitzaran Els Ports i la província

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que les actuacions de millora de la N-232 per a salvar el port de Querol permetran la dinamització econòmica i social de la comarca dels Ports i de la província de Castelló.

Així ho ha manifestat durant la seva visita a les obres de condicionament que s’estan realitzant en el tram comprès entre el Barranc de la Bota i la Masia de la Torreta, a la qual també ha assistit el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Després de la visita, el president s’ha traslladat a l’ajuntament de Morella on ha avançat que les obres per a rematar el tram de carretera sobre el port de Querol acabaran en la primavera de 2022, després de la qual cosa s’iniciarà la licitació per al següent tram entre Morella Sud-La Torreta.

Per al cap del Consell les obres, que “avancen a bon ritme”, constitueixen una “reivindicació històrica” de la comarca que “marcarà un abans i un després en el seu desenvolupament”. Així mateix, ha assegurat que es tracta d’una infraestructura “forma part d’un itinerari que cada vegada aproxima més el Cantàbric i el Mediterrani” i que contribuirà a impulsar el turisme. En el transcurs de l’acte, el president ha posat en valor la sostenibilitat de les actuacions que, a més, contribuiran a reduir el temps dels desplaçaments, millorar la seguretat viària i lluitar contra el despoblament.

Finalment, ha agraït al Govern d’Espanya l’impuls que està donant a aquestes actuacions, així com el seu compromís per destinar el 10% de les inversions dels seus pressupostos a la Comunitat Valenciana, tal com estableix l’Estatut.

L’alcalde de Morella ha destacat que “que salvar el port de Querol era una reivindicació històrica d’aquest territori i que ja tenim a tocar la finalització de les obres que ho permetran” i ha afegit que “són unes obres de justícia per a la gent que vivim ací i ara quedarà l’últim tram dins del nostre terme que uneix La Torreta amb la ciutat”. L’alcalde ha remarcat també “la importància d’aquesta per a la província veïna de Terol i ha agraït la visita del Subdelegat del Govern en aquesta jornada”. Finalment, ha volgut agrair “l’impuls del Govern d’Espanya en aquesta actuació”.

D’altra banda, la Delegada del Govern ha explicat que “es tracta d’una actuació de vertebració del territori i apropar-los” així com que “siga una obra respectuosa amb l’entorn i quede integrada amb el paisatge”. El President de la Generalitat també s’ha referit a aquesta obra “com un element d’unió entre territoris, ja que forma part del corredor que uneix el Cantàbric i el Mediterrani” i ha remarcat “la importància de tindre les infraestructures de comunicació per a aprofitar tot el potencial de la zona nord de la comunitat”.

Obres al
port de Querol

Les actuacions que està duent a terme el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en el port de Querol tenen un pressupost de 42,3 milions d’euros i conclouran previsiblement el mes vinent d’abril. El mes d’octubre passat va concloure la construcció del viaducte que salva el barranc de la Bota, l’altura de la qual aconsegueix els 60 metres i la seva longitud els 432 metres.

Les obres contemplen la construcció d’una carretera de nou traçat amb l’objectiu de millorar la capacitat, funcionalitat i seguretat viària de la carretera actual, així com disminuir els temps de recorregut. Aquesta nova carretera comptarà amb una calçada de 2 a 3 carrils, un carril per sentit, més un carril addicional en rampa per a vehicles lents en l’ascens al port de Querol, a més de vorals de 1,5 metres, entre altres elements.

El nombre total d’estructures projectades és de tretze, de les quals nou són viaductes, entre els quals destaca el del Barranc de la Bota, amb 432 metres de longitud, un pas superior, dos passos inferiors i un fals túnel de 42,5 metres de longitud. Es contemplen també accions de protecció ambiental, així com mesures complementàries d’integració, que suposen aproximadament un 15% del pressupost de l’obra.

Cal destacar que el port del Querol, en la carretera N-232, és la principal via de comunicació entre les comarques castellonenques del Maestrazgo i dels Ports i l’aragonesa del Baix Aragó.

Directe