Ximo Puig demana el passaport covid en bars, oci nocturn i hospitals

També per a esdeveniments en espais tancats o a l'aire lliure, quan no sigui factible l'ús de la màscara

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la decisió de sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) la implantació del passaport COVID obligatori per a entrar a l’interior d’establiments d’hostaleria i restauració amb aforament superior a 50 persones i també en locals d’oci i entreteniment i espais destinats a activitats recreatives i d’atzar amb servei de restauració amb la mateixa mena d’aforament, així com per a visitar centres hospitalaris i residències públiques i privades.

A més, tal com ha explicat, també s’exigirà aquest passaport per a esdeveniments, celebracions i festivals de música, en espais tancats i a l’aire lliure, quan no sigui factible l’ús de la màscara en tot moment.

Ximo Puig ha comparegut, al costat de la consellera de Sanitat i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en la qual s’ha acordat aquesta mesura, i ha expressat la seva confiança que rebi la validació del TSJCV, perquè, com ha argumentat, és “proporcional, necessària i d’urgència” i té com a objectiu “protegir la salut de la població i garantir el dret més fonamental de tots: el dret a la vida”.

Puig ha agregat que, amb la implantació del passaport COVID, es busca “generar espais més segurs” i “convèncer i animar” a les persones no vacunades “al fet que facin el pas responsable i assenyat que ja han donat 9 de cada 10 valencians”. “La llibertat té uns límits. No existeix el dret a contagiar als altres. No existeix la llibertat de saturar els hospitals”, ha emfatitzat.

El passaport podrà acreditar-se amb la vacunació completa, una PCR negativa en les últimes 72 hores, un test d’antígens en les últimes 48 hores o la superació de la malaltia en els últims 6 mesos I, si el TSJ autoritza aquesta sol·licitud, entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i estarà vigent durant un període de 30 dies naturals, amb la intenció que abasti les festes nadalenques i d’Any Nou.

Cartell identificatiu
i règim sancionador

En l’entrada dels locals referits hi haurà un cartell identificatiu sobre la necessitat del passaport COVID i les persones que desitgin accedir a ells hauran de presentar el certificat -en paper o en el mòbil-, al costat del seu DNI o document acreditatiu de la seva identitat. No es conservaran les dades ni es generaran fitxers amb ells.

L’incompliment d’aquesta obligatorietat estarà subjecte al règim sancionador específic de mesures de protecció contra la COVID-19 que s’aprovarà pròximament a través d’un decret llei, tal com ha explicat el president, que ha demanat la col·laboració dels cossos policials estatals i locals per al control d’aquestes mesures i ha avançat que es convocarà a aquest efecte una reunió de la Junta de Seguretat quan s’obtingui la ratificació per part del TSJCV.

Roda de premsa Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19

Vacunació amb
tercera dosi

El president ha subratllat, d’altra banda, que ja s’han administrat fins ara més de mig milió de dosi extra per a la protecció de les persones més vulnerables enfront de la COVID-19, i ha avançat que breu es començarà a vacunar amb la tercera dosi als nous grups de població que ha aprovat aquesta setmana el Ministeri de Sanitat: personal sanitari, personal sociosanitari i majors de 60 anys.

Com ha explicat el responsable del Consell, l’evolució dels contagis s’ha disparat a Europa, amb països en els quals s’assisteix de nou a confinaments, mesures restrictives i saturació hospitalària, un escenari que no és el de la Comunitat Valenciana, gràcies a la resposta “exemplar” donada per la ciutadania, respectant les restriccions i amb l’acceptació de la vacunació, un aspecte aquest últim que ha convertit a la valenciana en una de les regions amb major taxa d’immunització, amb el 92,6% de la població ja protegida, 20 punts per sobre d’Àustria i 15 punts més que Alemanya.

En aquest sentit, el president ha recordat que, si en els pitjors moments de la pandèmia, es va arribar a tenir 4.800 persones hospitalitzades en la Comunitat Valenciana, ara la xifra és 13 vegades inferior, de la mateixa manera que és 11 vegades inferior la xifra de persones ingressades en UCI, en passar de 670 a 57.

Fins i tot amb això, l’escenari actual permet constatar que la pandèmia no ha finalitzat i que s’acosten unes dates que afavoreixen la transmissió del virus, la qual cosa obliga a “reaccionar”, tenint en compte que “la vacuna és molt efectiva enfront de l’hospitalització i la mortalitat”. Referent a això, ha recordat que, segons les dades de la Comunitat, una persona no vacunada té 20 vegades més risc d’entrar en UCI que una persona vacunada, i ha incidit en què els estudis demostren que la transmissió de la COVID “és molt major entre les persones no vacunades”.

Directe