El ple de la Diputació aprova un conveni amb el EPSAR per 6,25 milions d’euros

Aigües Residuals de la Generalitat aportarà el 90% de la inversió de les 30 actuacions que afectarà 66 localitats de menys de 10.000 habitants

La Diputació de Castelló ha aprovat hui per unanimitat un acord de cooperació amb l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana de la Generalitat Valenciana (EPSAR) per valor de de 6,25 milions d’euros, per al finançament i execució d’infraestructures i actuacions en instal·lacions hidràuliques de la província.

L’acord contempla accions de manteniment i millora de les Estacions de Depuració d’Aigües Residuals (EDAR) dels municipis de menys de 10.000 habitants de la província en el període 2022-2025, un total de 30 actuacions que afecten 66 localitats, de l’execució de les quals s’encarregarà la Diputació. El 90% de la inversió (5.626.469 euros) serà a càrrec de EPSAR.

En paraules del president José Martí, «es tracta d’un projecte de vital importància, amb el qual la Diputació progressista de Castelló busca la màxima eficàcia a través de la col·laboració i el consens amb la Generalitat Valenciana». Segons ha assenyalat, «volem garantir la depuració de les aigües en tot el territori, també en els nuclis de població disseminats, perquè volem una província amb qualitat de vida, verd i sostenible».

Per part seua, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, també ha destacat la importància d’aquest conveni aprovat hui, ja que «incrementarà, mantindrà i millorarà la nostra infraestructura de depuració, bàsicament per a poder cuidar els nostres rius i aqüífers, i garantirà la biodiversitat en el nostre medi ambient».

A més, ha afegit que “amb aquest document comencem a treballar amb el que coneixem com disseminats, aqueixos nuclis poblacionals que quedaven fora dels centres estructurals de depuració, on també ara cobrirem les necessitats del seu veïnat”.

25-N contra la violència masclista

Els quatre grups representats en el ple han procedit a l’aprovació de cinc declaracions institucionals, entre les quals destaca la referent al 25-N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra les Dones. La Diputació se suma a totes les veus que clamen per un futur en igualtat i reconeix la «gravetat de la violència masclista», que s’identifica com «un problema polític de primer ordre, de salut pública i com un greu atemptat als drets humans fonamentals». La Diputació defensa «el principi de reparació en totes les fases d’aquest problema» i alerta de la seua preocupació davant «l’augment d’assassinats masclistes, la violència vicària i el desemparament que pateixen les òrfenes i els orfes».

Al final del ple, el president ha convidat a tots els integrants de la corporació a assistir als actes que ha programat l’àrea d’Igualtat per a dijous que ve 25: el lliurament de premis del concurs de microrelats ‘Rocío López Agredano’ a les 9.30 hores, la performance ‘Totes som víctimes’, que es desenvoluparà a partir de les 10.15 hores en la Plaça de les Aules, la lectura per part del president d’un manifest declaració contra la violència masclista en la mateixa plaça, i l’espectacle ‘Veus femenines contra la violència’ a càrrec de la ‘La Rebera Elèctrica’ a les 12.00 horas al pati del Espai Cultural Obert ECOLes Aules.

Reforma del sistema de finançament

També hi ha hagut consens en l’aprovació d’una declaració institucional referent a la sol·licitud d’un finançament just per a la Comunitat Valenciana, reclamant la reforma immediata del sistema i l’habilitació transitòria mentre es tramita, que establisquen un nou model amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies, possibilitant que les valencianes i els valencians tinguen uns serveis públics fonamentals dignes. El text exigeix a més unes inversions estatals que s’ajusten al pes poblacional de la Comunitat Valenciana i el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats, així com l’habilitació de mecanismes de compensació que alleugen el deute generat per l’infrafinançament, a fi que el nou model no nasca llastrat.

Salut mental

Un altre acord del ple ha sigut l’aprovació d’una declaració institucional per a la prevenció de la salut mental, en la qual s’insta el Govern d’Espanya a desenvolupar un pla de prevenció, a la Generalitat Valenciana a executar el pla de xoc en salut mental per a la població infantil i juvenil que va anunciar el mes d’agost passat i a la Diputació de Castelló la posada en marxa de campanyes d’educació en salut mental per a fomentar un consum responsable de fàrmacs. També s’insta la realització per part de la institució provincial de campanyes de conscienciació i sensibilització per a evitar tabús i prejudicis sobre salut mental. Pel que al pla de xoc de la Generalitat respecta, el text consensuat fa referència a la construcció en les tres províncies d’hospitals de dia d’atenció infantil i juvenil i l’habilitació d’equips d’intervenció comunitària i d’equips específics per a abordar els casos d’alta complexitat.

Unitat de trasplantament renal

En matèria de Sanitat s’ha aprovat una altra declaració institucional sol·licitant l’entrada en servei d’una unitat de trasplantament renal a l’Hospital General Universitari de Castelló i el reconeixement de la labor realitzada per l’ Asociación por la Lucha Contra las Enfermedades Renales de la provincia de Castellón, ALCER Castalia, amb motiu dels seus 40 anys d’existència.

Montanejos

Durant la sessió plenària s’ha aprovat una última declaració institucional en suport a les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Montanejos contra el nou Pla Hidrològic de Conca 2022-2027 i en defensa de la comarca de l’Alt Millars. L’objectiu és que no es pose en risc el futur de la comarca.

Directe