Homenatge als sis morellans assassinats pel franquisme a Benicarló

L’acte ha tingut lloc al cementeri de Benicarló on estan soterrats i s’ha instal·lat una escultura commemorativa

Aquest matí ha tingut lloc un acte d’homenatge als sis morellans assassinats pel franquisme l’any 1947. Així, aquest ha servit per a recordar els fets produïts a partir d’un enfrontament entre els maquis i la Guàrdia Civil el 17 de novembre de 1947 al Mas d’en Bela de Baix a Portell i que posteriorment van ser assassinats a Benicarló, on està la fossa comuna en la qual estan soterrats. Així, s’ha instal·lat una escultura commemorativa i en record d’aquestes persones i on han participat les seues famílies.

Cal explicar que aquesta és una iniciativa del Grup per la recerca de la memòria històrica de Castelló, la qual va arribar a mans de l’Ajuntament de Morella a través de les famílies morellanes de les víctimes. Així, també participen l’ajuntament i l’associació ABRIL de Benicarló on estan soterrats. A més, compta amb una subvenció de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “ha sigut un acte per a recordar els fets que van succeir després de la Guerra Civil a Morella amb la participació de les famílies”. L’edil ha explicat que “és important conéixer aquestes parts de la història de la nostra comarca i donar suport al treball que les associacions i familiars estan fent” i ha aprofitat per a “agrair la implicació de les persones que van organitzar la xerrada que va tindre lloc a Morella fa unes setmanes on van explicar la història d’estos Sis morellans assassinats pel franquisme”.

Cal recordar que el passat 30 d’octubre, la Sala del Justícia de l’ajuntament de Morella va acollir la xerrada sobre la llei de fugues i la història dels sis morellans. Aquesta va comptar amb molta participació interessada en aquesta part de la història de la comarca dels Ports.

Directe