Capella de Ministrers, nominada en els Premis Interna­cionals de Música Clásica

Pels discs ‘Cantigas de Santa María’ i ‘Germanies’

Capella de ministrers ha sigut nominada pel jurat dels prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA per les seues sigles en anglès) a la categoria de música antiga per dos discs: Cantigues de Santa María i Germanies. En aquests treballs, la formació aborda la reconeguda obra d’Alfons X el Savi (Toledo, 12212-Sevilla 1284); i músiques que guerra i pau del Renaixement amb diversos compositors europeus en commemoració de la guerra de les Germanies, respectivament.

Els premis ICMA, considerats els Grammy de la música clàssica, han anunciat les nominacions que reuneixen a rellevants solistes, conjunts, directors i orquestres, així com a molts músics joves que han sigut seleccionats per primera vegada en 2022. El jurat, compost per membres d’algunes de les més reputades publicacions especialitzades a nivell europeu, ha seleccionat 17 propostes en la secció de Música Antiga i un total de 377 produccions d’àudio i vídeo en 16 categories diferents.

Per a ser nominada, una producció ha de ser proposada per almenys dos membres del jurat, que donarà a conèixer els finalistes el 14 de desembre i informarà els guanyadors el 20 de gener de 2022. La cerimònia d’entrega de guardons tindrà lloc a la Philharmonie de Luxemburg el 21 d’abril i el concert de la gala anirà a càrrec de la Filarmónica de Luxemburg, dirigida per un dels guanyadors d’enguany.

Capella de Ministrers és una formació dirigida per Carles Magraner i que complirà 35 anys de presència al panorama musical nacional i internacional de la música històrica l’any 2022, va obtenir el premi Carles Santos i el premi ICMA el 2018, on també va ser finalista l’any 2021, entre molts altres guardons al llarg de la seua història. L’agrupació treballa en la recuperació d’un patrimoni que ha replegat en 64 discs propis i diverses participacions, recopilatoris i cds promocionals. Un gran llegat que han difós durant 1600 concerts en reputats auditoris d’Europa, Àsia i Amèrica.

Magraner, després d’agrair al jurat la nominació i felicitar a les propostes seleccionades ha assegurat que «és una nova empenta per al projecte que estem portant a terme des de fa més de tres dècades». El musicòleg i viola gambista ha subratllat el que «en aquesta edició dos discs han sigut considerats per experts de la premsa especialitzada europea i això ens dóna força per a seguir treballant en la recuperació d’un vast patrimoni musical i seguir sent una formació de referència en la música històrica».

Cantigues de Santa Maria
Capella de Ministrers, recopila 19 obres en el disc «Cantigues de Santa María» corresponents a diverses gravacions: El Grial, la Ruta de la Seda, Ramon Llull, Moresca, Música Angèlica i Lamento di Tristano amb les que la formació commemora tres efemèrides: El 800 anniversari del naixement d’Alfons X el Savi, l’any Xacobeo i la dècima edició de l’Early Music Morella (Castelló), celebrada el passat juliol.

Les Cantigues van ser un gran projecte del monarca, que va donar un gran impuls al coneixement al segle XIII, que es va convertir «en una de les aportacions més importants al món de la cultura a l’edat mitjana tardí» tal com exposa Mari Carmen Gómez Muntané (Universitat Autònoma de Barcelona) al llibret del disc. Capella de Ministrers ret homenatge a la labor d’Alfons X el Savi per potenciar la col·laboració d’intel·lectuals cristians, musulmans i jueus a ciutats com Toledo, Sevilla i Murcia; i fonamentalment a les seues Cantigues, una gran obra que forma part d’un legat musical vinculat als territoris que conformen el Camí de Santiago.

Germanies
La publicació de Germanies commemora el 500 aniversari de la Guerra de les Germanies (1519-1523) que va enfrontar a artesans i una burgesia emergent davant la noblesa dels antics Regnes de València i Mallorca i en alguns llocs de Catalunya. Al disc, música, guerra i història van de la mà en un treball que fa un periple a través d’obres representatives d’una època que dóna pas a l’Edat Moderna.

Per a experts com Javier Marin-López i Virginia Sánchez-López (Universitat de Jaén), «Capella de Ministrers explora part del repertori de tipus bèl·lic compost a Europa durant el «llarg» segle XVI, un període en el qual la cultura de les armes constituïa una característica distintiva de la noblesa i la reialesa, sent fonamental per a la seua formació». Assenyalen que algunes de les peces «es vinculen amb fets associats a les campanyes militars de Carlos V», i altres «constitueixen vertaderes batalles musicals que representen els sons i el fragor de la guerra, simulant tocs de tambors, trets, fanfàrries i els típics crits de cridada a les armes».

La tasca investigadora de Capella de Ministrers es remunta fins a l’edat mitjana ela que han abordat diferents cultures. Han publicat treballs en torna a la música de la corna de Castella i d’Aragó, àrab andalusí, sefardí, cristiana, de l’Espanya Virregnal del Nou Món, la ruta de la seda, el misteri d’Elx, els Borgia, medieval renaixentista, el Segle d’Or, barroca, del mediterrani, sarsuela…

Directe