“Sis morellans assassinats pel franquisme”

Aquest divendres hi ha una xerrada sobre la Llei de fugues

Morella comptarà amb una apretada agenda cultural amb diferents activitats durant el cap de setmana i el festiu de Tots Sants. Així, la primera d’aquestes serà la xerrada Sis morellans assassinats pel franquisme. Llei de fugues a la Sala del Justícia de l’ajuntament a les 20.00 hores el divendres 29 d’octubre. Aquesta és una activitat de memòria històrica que tracta d’explicar els fets produïts a partir d’un enfrontament entre els maquis i la Guàrdia Civil el 17 de novembre de 1947 al Mas d’en Bela de Baix a Portell i que posteriorment van ser assassinats a Benicarló. Precisament al cementeri d’esta ciutat del Baix Maestrat, on està la fossa comuna, el pròxim 21 de novembre es realitzarà un homenatge coincidint amb l’aniversari de l’assassinat.

Aquesta és una iniciativa del Grup per la recerca de la memòria històrica de Castelló, la qual va arribar a mans de l’Ajuntament de Morella a través de les famílies morellanes de les víctimes. Així, també participen l’ajuntament i l’associació ABRIL de Benicarló on estan soterrats. A més, compta amb una subvenció de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

La regidora de Cultura, Rocío Querol, ha destacat que “aquesta xerrada ens presenta la història molt propera de les moltes que s’han explicat sobre la repressió franquista i que també es va patir a Morella”. L’edil ha explicat que “és important conéixer aquestes parts de la història de la nostra comarca i recolzar el treball que les associacions i familiars estan fent” i ha aprofitat per a “animar a participar en aquesta interessant xerrada i la història d’estos Sis morellans assassinats pel franquisme”.

Programació del
cap de setmana a Morella

A més de la xerrada sobre la Llei de fugues, Morella alberga altres activitats culturals i esportives durant aquest cap de setmana i el dia festiu de Tots Sants el dilluns. D’aquesta manera, el dissabte 30 d’octubre se celebrarà la VII Trobada de dimonis amb una cercavila amb música pels carrers de Morella a les 18.30 hores i el posterior correfoc a les 20.00 hores.

El diumenge, l’Espai Firal acollirà l’espectacle musical, amb narració i projecció d’imatges, La història del soldat. Aquest començarà a les 19.00 hores i les entrades estan disponibles per internet amb un preu de tres euros. També es podran adquirir directament en la taquilla.

Finalment, el dilluns a les 9.00 hores hi haurà una classe solidària de Ioga per La Palma al Centre Lúdic i Esportiu Jaume I. Les inscripcions estan obertes a través del WhatsApp 629 311 985 i la recaptació serà íntegra per a les persones afectades pel volcà Cumbre Vieja.

Directe