Montserrat Torrent, Premi Nacional de Música

L'organista, de 95 anys, va fer un concert a Morella dins del Festival de Música

Torrent, aquest passat estiu a Morella

Montserrat Torrent, degana dels organistes als seus 95 anys, ha estat distingida amb Premi Nacional de Música que atorga el Ministeri de Cultura en la modalitat d’interpretació. Torrent és una de les intèrprets en actiu més longeves del món i, enguany, va ser una de les intèrprets que van actuar dins del Festival Internacional de Música de Morella “Ricardo Miravet” d’enguany. En un territori tradicionalment reservat gairebé exclusivament a homes, aquesta pionera va abanderar la renovació d’un món de l’òrgan a Espanya.

Segons el jurat, Torrent mereix el reconeixement per “la seva enorme capacitat de treball que li ha portat a abastar àmbits tan diversos com la interpretació, recerca i divulgació, sent una de les intèrprets en actiu més longeves del món”, als seus 95 anys.

Es destaca també “la seva labor com a docent, capaç de crear una escola que ha inspirat a noves generacions d’organistes durant dècades”. Torrent ha fet una incansable labor de recuperació de repertori i de restauració d’òrgans històrics, com el de l’església de Sant Felip Neri de Barcelona. El premi té una dotació de 30.000 euros.

Com a solista, ha actuat per tota Europa, els Estats Units, el Canadà, el nord d’Àfrica i Llatinoamèrica. Ha actuat de manera habitual tant amb l’Orquestra Nacional d’Espanya com amb la OBC, entre altres. Amb 64 anys, Torrent va inaugurar el 3 de gener de 1991 l’òrgan de la Sala Simfònica de l’Auditori Nacional, construït per Gerhard Grenzing. Dedicada de ple al repertori de la música antiga espanyola, ha impartit cursos universitaris internacionals i nombroses classes magistrals.

El Premi Nacional de Música se suma a altres reconeixements com ser nomenada doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona en 2008 i ha rebut distincions com la Creu de Sant Jordi.

Directe