Ximo Puig anuncia la fi de les restriccions pel coronavirus

Reclama unificar els criteris d'aplicació del certificat de vacunació en tot el territori espanyol

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la fi de la majoria de les restriccions contra la COVID-19 i ha instat el Govern d’Espanya a prendre una decisió sobre l’aplicació del certificat de vacunació en tot el territori espanyol, per a l’accés als espais d’oci nocturn i els festivals.

Així ho ha avançat en roda de premsa després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i l’Actuació davant de la COVID-19, en la qual s’han acordat les noves mesures que entraran en vigor el dissabte 9 d’octubre i estaran vigents fins a nova resolució.

El cap del Consell, que ha estat acompanyat per la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha defensat l’ús del certificat de vacunació, que ha descrit com un “instrument positiu per a activar l’accelerador de la normalització”. Per això ha insistit en la necessitat que el Consell Interterritorial assumisca que “si som capaços de generar seguretat a la ciutadania, avancem”.

En aquest sentit, el president ha valorat i secundat que sectors com el de l’oci nocturn o el dels festivals hagen proposat, per iniciativa pròpia, la implantació del certificat de vacunació, la PCR o el test d’antígens per a accedir a aquests espais, amb la finalitat de garantir “la màxima seguretat possible”.

Ximo Puig s’ha mostrat convençut d’estar arribant “a l’estació final d’un moment històric” i ha assegurat que el pròxim 9 d’octubre “comencem una nova etapa” assolida gràcies a la “gestió eficient” en l’àmbit sanitari, així com el “civisme de la ciutadania”.

No obstant això, ha demanat “sentit comú, prudència i responsabilitat”, perquè el virus no ha desaparegut, encara que ha destacat que la protecció de grup, que la vacunació ha fet possible, permetrà “conviure-hi”.

“A partir d’ara -ha manifestat- la ciutadania tindrà el deure de cautela i protecció per a evitar riscos de contagi, així com l’obligació de continuar complint les indicacions d’aïllament i quarantena en casos positius o contactes estrets”.

↳ Ús de la mascareta

▸ Durant la seua intervenció, el president ha anunciat que decauen la “immensa majoria” de les restriccions, encara que es manté l’obligatorietat de portar mascareta en espais tancats d’ús públic i en espais a l’aire lliure on no es puga respectar la distància de seguretat.

▸ Així mateix, continuarà sent recomanable a l’aire lliure, especialment en entorns urbans, i no es podrà fumar en la via pública a menys de dos metres de distància interpersonal ni en terrasses d’hostaleria.

↳ Decauen aforaments màxims

▸ Puig també ha explicat que decauen els límits d’aforament en tots els establiments i les activitats en general, així com esdeveniments i celebracions, llevat que l’esdeveniment tinga lloc amb públic dempeus; en aquest cas l’aforament es restringirà a raó de 2,25 metres quadrats per persona.

▸ Es permeten els festivals de música, encara que, en funció de la singularitat que tinguen, se’ls aplicarà un protocol específic que establirà la Conselleria de Sanitat.

▸ En hostaleria i restauració també decauen els límits d’aforament, però es manté el nombre màxim de 10 persones per taula i en la barra s’haurà de mantindre la distància de seguretat. Quant als locals d’oci, també deixen de tindre limitat l’aforament màxim i, a més, l’horari de tancament d’aquests locals serà d’acord amb la seua llicència.

▸ En cinemes, teatres, auditoris i museus, l’aforament serà del 100 % excepte quan es consumisca beguda o menjar en sala; en aquests casos es deixarà un seient lliure de distància. Tampoc hi haurà limitació d’aforament per a l’activitat física i esportiva en general, inclosos gimnasos, piscines i vestuaris.

▸ No obstant això, per a les lligues professionals de futbol i bàsquet es manté, per acord del Consell Interterritorial, l’aforament del 80 % en espais tancats; i el 100 % en espais oberts.

Unitat de vigilància
postpandèmica

En el transcurs de l’acte, el president ha anunciat la creació d’una unitat de vigilància específica per a la COVID-19 davant de la nova situació postpandèmica.

Aquesta unitat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública establirà noves mesures de detecció precoç, vigilància i control de la COVID-19 en tots els hospitals, així com en diversos punts de la Comunitat Valenciana.

Roda de premsa Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19

El cap del Consell ha fet una crida a les persones que encara no s’han vacunat perquè s’immunitzen i els ha demanat “la mateixa responsabilitat i solidaritat” que la resta de la població que sí que ha rebut la vacuna.

En aquest sentit, ha assenyalat que entre la població sense vacunar la taxa de defuncions per cada 100.000 habitants és de 24,57 i entre la població vacunada aquesta taxa és de 2,27 morts per cada 100.000 habitants, la qual cosa suposa 10 vegades més defuncions entre els no vacunats que entre els que han sigut immunitzats.

Finalment, ha destacat que l’obertura progressiva que s’ha dut a terme en l’últim mes ha contribuït a obtindre uns indicadors positius, que se situen per damunt de la mitjana espanyola i de molts altres països.

En concret, quant a incidència acumulada, la Comunitat Valenciana ha passat de 136 a 39 casos per 100.000 habitants i la xifra d’hospitalitzats s’ha reduït a la meitat, de 321 persones ingressades ha passat a 156.

A aquestes dades també ha contribuït la vacunació de la població, ja que actualment el 90,3 % dels valencians en edat de vacunar ha rebut una dosi i en els pròxims dies s’assolirà el 90 % amb pauta completa. En aquest sentit, el president ha mostrat el seu agraïment als equips de vacunació i a tota la societat, que ha fet possible que la immunització siga una realitat.

Directe