Torna el ball i decauen moltes restriccions en oci, cultura i comerç

Les 10 mesures entraran en vigor aquesta mitjanit

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat les 10 noves mesures que ha acordat aquest mateix dilluns la comissió interdepartamental cap a la recuperació de la normalitat al País Valencià. Les mesures s’aplicaran a partir d’aquesta mitjanit i estaran vigents fins al pròxim 9 d’octubre, data prevista per a la reobertura total que permetrà al País Valencià iniciar la nova normalitat.

Entre les mesures una de les més rellevants es dona en cinemes, teatres, auditoris, museus, biblioteques i comerç on a partir de dimarts decauen totes les restriccions. Tampoc hi haurà, limitacions d’aforaments i horaris en les seus festeres. Fet que permetrà guanyar “normalitat”.

Puig també ha anunciat que a partir d’ara s’iniciaran els contactes amb els sectors de l’oci i festivals per tal d’introduir l’exigència del passaport covid en actes massius. El País Valencià inicia la darrera fase de la desescalada amb una de la situació epidemiològica més favorable.


↳ Les 10 mesures aprovades:

▸ Decauen totes les restriccions en cinemes, teatres, auditoris, museus i biblioteques

▸ Decauen totes les restriccions en el comerç

▸ Decauen les restriccions en les seus festeres

▸ L’hostaleria podrà augmentar els aforaments en interiors fins al 75%, les taules dins podran ser de 10 persones, es permetrà l’ús de la barra assegut i tancaran segons la llicència que té cada local

▸ l’oci nocturn podrà ampliar l’aforament del 50 al 75% amb taules de 10 persones, ús de la barra assegut, ball permés davant del lloc preassignat i fins a les 5 de la matinada

▸ se suprimeix el nombre màxim de persones en els esdeveniments i actes esportius

▸ No hi haurà límit de participants en les proves esportives, com ara, la marató o mitja marató

▸ Gimnasos i piscines cobertes pujaran al 75% de l’aforament

▸ Els banquets i congressos al 75%

▸ En partits de lligues de futbol i bàsquet decauen el nombre màxim d’espectadors i el límit serà del 40% en pavellons i del 60% en estadis a l’aire lliure.

Debat de Política General a Les Corts

Segons ha destacat la conellera de Sanitat, Ana Barceló, “continuem avançant cap a una nova normalitat gràcies a la bona situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana i al gran esforç de tota la societat valenciana en la lluita contra el virus”, alguna cosa que ha permès “eliminar o flexibilitzar la gran majoria de les mesures vigents fins al moment”.

En concret, decauen les restriccions en cinemes, teatres, auditoris, museus i biblioteques, així com en altres sectors com el comerç, guies turístics i seus festeres, tenint en compte sempre el manteniment de les mesures generals de cautela, seguretat i higiene.

També es flexibilitzen mesures per als sectors de l’hostaleria i restauració. Així, augmenten els aforaments, passant del 50% al 75% a l’interior, i el nombre de persones per taules passa de 8 a 10, tret que siguin convivents o es tracti de diferents nuclis de famílies nombroses. Així mateix, es permet l’ús de la barra per a retirada de consumicions i per al consum sempre que sigui assegut i amb distància de seguretat.

S’amplia també l’horari de tancament en aquesta mena d’establiments, que es produirà d’acord amb la seva llicència en l’horari que autoritzi la normativa general establerta per l’ordre reguladora en l’àmbit de la Comunitat Valenciana. (D’acord amb l’Ordre de la Conselleria de Justícia, a les 1.30 h.)

Quant a l’oci nocturn, augmenten els aforaments, passant del 50% al 75% a l’interior i el nombre de persones per taules passa de 8 a 10. Així mateix, es permet l’ús de la barra per a retirada de consumicions i per al consum sempre que sigui assegut i mantenint la distància de seguretat.

A més, es permetrà el ball i karaoke, tots dos amb ús obligatori de màscara. Respecte al ball, es realitzarà sense possibilitat de consum d’aliments i begudes durant aquest, i sempre en l’espai que s’assigni o en el qual estigui situat cada usuari, respectant-se la distància interpersonal de seguretat.

Quant al tancament dels establiments, es realitzarà d’acord amb la normativa que ho regula, i en tot cas, no podrà excedir de les 5.00 del matí.

Els aforaments en esdeveniments de qualsevol índole que puguin implicar aglomeració de persones continuaran al 50% en el cas d’interiors i al 75% si se celebren a l’aire lliure, però sense límit de persones assistents.

En l’àmbit esportiu, s’amplia l’aforament per a l’ús de dutxes i vestuaris al 75% i decau la limitació del nombre d’esportistes que poden participar en una prova simultàniament, com és el cas de la marató o mitjana marató, garantint sempre la sortida escalonada de participants per a evitar aglomeracions.

Així mateix, en les instal·lacions esportives tancades s’estableix un aforament màxim del 75%, i en les instal·lacions obertes serà d’una persona usuària per cada 2,25 m² de superfície útil per a l’ús esportiu. Quant a les piscines, tant en interiors com a l’aire lliure, l’aforament màxim serà del 75%.

Quant als esdeveniments esportius multitudinaris de Lliga Professional, es manté un aforament del 40% en espais tancats i del 60% per als espais oberts, però s’elimina el límit màxim de persones assistents. Així mateix, sempre s’ha de mantenir un seient de distància en la mateixa fila en cas de seients fixos o 1,5 metres de separació si no hi ha seients fixos, excepte grups de convivència. Respecte a la resta de competicions i altres esdeveniments esportius, les entitats organitzadores hauran de disposar, com fins ara, d’un protocol públic de desenvolupament de la competició o esdeveniment, que garanteixi el seguiment de les mesures de seguretat i d’higiene requerides per a la prevenció de la Covid-19 (màscara obligatòria, distància interpersonal, etc.).

D’altra banda, la resolució estableix que en residències i altres allotjaments similars, s’augmenti al 75% l’aforament en zones comunes i es puguin incloure serveis tipus self-service o bufet.

Finalment, en vetlles i enterraments decau la limitació de persones que poden assistir i s’augmenta l’aforament. A l’interior serà del 75% i en l’exterior del 100%, garantint-se la distància de seguretat interpersonal.

Directe