Diputació trasllada al castell de Peníscola les activitats de l’‘Any Berlanga’ a la província

La programació es reparteix en tres jornades diferents durant el mes d'octubre

La Diputació de Castelló ha presentat avui el programa cultural commemoratiu de l’‘Any Berlanga’ a la província de Castelló, que tindrà lloc els dies 3, 10 i 17 d’octubre a la ciutat de Peníscola. L’elecció d’aquest lloc no és casual, ja que és conegut el fort vincle que uneix al cineasta valencià amb la ciutat del Baix Maestrat, on va filmar algun dels seus llargmetratges més representatius i valorats, com ‘Calabuch’. A la presentació de l’esdeveniment cultural ha acudit la diputada de Cultura, Ruth Sanz, el director teatral Josi Ganzenmüller i la directora del Castell de Peníscola, Esther Forner.

Sanz ha sigut una de les grans valedores de l’homenatge del centenari del naixement del cineasta Luis García Berlanga i ha assenyalat que el Castell de Peníscola «és l’espai ideal per a albergar les activitats d’aquesta commemoració». A més, ha assegurat que des de la Diputació «tenim el ferm objectiu de fer que el veïnat de la nostra província redescobrisca i gaudisca de Berlanga, i per això hem de divulgar i donar a conéixer la seua gran obra i figura».

L’agenda d’activitats es concentra en tres caps de setmana del mes d’octubre. El primer acte tindrà lloc el diumenge dia 3, al Saló Gòtic del castell a les 18 hores. Es realitzarà una conferència sobre la figura del cineasta valencià, impartida pel director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau. A continuació es projectarà la pel·lícula ‘Calabuch’ i s’oferirà a totes i tots els assistents un dossier en el qual es dona una visió de la província de Castelló com a escenari de pel·lícula.

Diumenge que ve dia 10, s’imparteix una segona conferència, en el mateix lloc i a la mateixa hora que el primer col·loqui, sobre la trajectòria de Berlanga, dirigida pel catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València, Justo Serna. Posteriorment s’exhibirà l’última obra del famós cineasta, que precisament va ser rodada a Peníscola: ‘París-Tombuctú’. Totes dues conferències són d’entrada gratuïta.

El dia 17 es realitzarà, repetint escenari i hora, l’última proposta cultural de la Diputació: una lectura dramatitzada de ‘Calabuch’, adaptada i dirigida pel director teatral Josi Ganzenmüller. La programació finalitzarà amb un espectacle pirotècnic en la plaça del Faro, on es recrearà el llançament del coet de ‘Calabuch’, una de les escenes més icòniques de la pel·lícula.

La diputada Sanz ha animat a la població castellonenca a acudir a aquestes jornades culturals tan enriquidores i ha agraït tant a Esther Forner com a Josi Ganzenmüller el seu esforç i dedicació per a poder realitzar un homenatge a l’altura de Luis García Berlanga.

Directe