“Ens queda clar que Diputació i el PSPV no s’oposen a la MAT Morella-Almassora”

La Plataforma No a la MAT "es reafirma amb el no rotund" a les línies d'alta tensió

Després de la reunió mantinguda dilluns, entre la Diputació de Castelló i la Plataforma No a la MAT comarques de Castelló per parlar sobre la situació en la que es troben les dos línies de Molt Alta Tensió projectades a les nostres comarques i el posicionament institucional per part del màxim organisme provincial, als membres de la mateixa “ens queda clar que la Diputació de Castelló, i per tant el PSPV, en cap cas s’oposa a la construcció de línia MAT Morella-Almassora, tal i com reivindica la plataforma des del seu inici. De fet, durant la reunió, tant el president José Martí com el diputat i alcalde de Forcall Santi Pérez en tot moment van defensar l’argumentari de l’empresa executora de la línia, Red Eléctrica de España (REE), argumentant que la seua construcció serveix per millorar la qualitat i l’eficiència del servei públic d’energia als nostres pobles i ciutats”.

A més, apunten que “no compartim aquest argument, ja que després de més de deu anys d’investigació i anàlisi del projecte amb diferents persones expertes en la matèria podem afirmar i sostenir que aquesta infraestructura en cap cas millorarà la qualitat del subministrament, ni l’eficiència, ni tampoc abaratira el preu de la llum. La MAT Morella-La Plana és una línia de transport d’energia impulsada per interessos privats, per tant l’objectiu final d’aquesta autopista elèctrica serà unir els mercats europeus de l’energia i poder transportar l’electricitat que pretenen produir als macro-parcs eòlics dels Ports i el Maestrazgo perquè empreses privades puguen continuar especulant amb el preu de venda de l’electricitat, podent-la comercialitzar a milers de quilòmetres de distància. Durant la trobada, l’única acció que s’ha considerat des de l’organisme provincial en relació a la línia MAT Morella-La Plana és que estarien disposats a sol·licitar a REE un canvi de traçat als municipis dels tres alcaldes que han acudit a la reunió per evitar l’afectació sobre els nuclis habitats. Una acció sobre la qual tampoc han mostrat cap compromís ferm ni han marcat cap calendari.”

Miguel Ángel Troncho és membre de la Plataforma No a la MAT comarques de Castelló

Des de la plataforma “valorem molt negativament aquest posicionament de la Diputació i el PSPV. No entenem quin pot ser el motiu que du a la màxima institució provincial, que se suposa que ha de vetllar pels interessos de tots els municipis de la província de Castelló, per no rebutjar frontalment que aquesta autopista elèctrica passe per sobre dels nostres caps i acceptar sense cap qüestionament tècnic els arguments oferits per l’empresa Red Eléctrica de España, que recordem que està participada en un 80% per capital privat i fons d’inversió estrangers”.

“Nosaltres tenim clar que no anem a permetre que cicatritzen la nostra província de d’alt a baix per fer una autopista elèctrica i que les multinacionals de l’energia puguen continuar especulant amb el preu i repartint-se el pastís de la producció, el transport i la gestió de l’electricitat. Des de la plataforma apostem per un model de producció local d’energia, consensuada amb el territori i sostenible amb l’entorn i el model de vida rural. Volem elegir el model energètic que volem als nostres pobles i ciutats, i produir ací el que consumim ací. Per tant, rebutgem els models especulatius i massificats proposats per Red Eléctrica i Forestalia, que volen trinxar encara més el nostre territori a base de línies de Molt Alta Tensió i macro-parcs eòlics i fotovoltaics per transportar l’energia a altres territoris i que empreses privades puguen continuar especulant amb el preu de venda de l’electricitat”, continuen.

La Plataforma No a la MAT comarques de Castelló “es reafirma amb el no rotund a aquestes dues infraestructures, i continuarem amb les accions i mobilitzacions necessàries per aturar aquestes línies que considerem una amenaça cap al nostre territori i les nostres vides”.

Directe