Peníscola commemorarà l’Any Berlanga amb activitats divulgatives i un espectacle pirotècnic

L’àrea de Cultura de Diputació escull la ciutat del Baix Maestrat per la seua estreta vinculació amb el cineasta

Peníscola commemorarà l’Any Berlanga amb activitats divulgatives i un espectacle pirotècnic

La Diputació de Castelló concentrarà aquest octubre el gruix de la programació commemorativa de l’Any Berlanga a la província a Peníscola. L’elecció de la localització no és casual, perquè és conegut el vincle estret que uneix al cineasta valencià amb la ciutat del Baix Maestrat, el seu plató de rodatge ‘fetitxe’, on va filmar alguna de les seues pel·lícules més representatives, com ‘Calabuch’.

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha sigut una de les grans valedores de la commemoració del centenari del naixement de Luis García Berlanga a les comarques de Castelló. En els últims mesos la titular de Cultura ha encapçalat un grup de treball per a preparar «una programació que estiga a l’altura del qual va ser un dels grans directors de cinema de la segona meitat del segle XX».

A més, el mes d’abril passat Ruth Sanz ja va participar en València en la constitució de la Comissió Commemorativa de l’Any García-Berlanga, en la qual també van participar el president de la Generalitat, Ximo Puig; el llavors ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, i el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, entre altres.
L’agenda d’activitats es concentrarà durant tres caps de setmana del mes que ve. La primera proposta se celebrarà el diumenge dia 3, a les 18 hores, en el Saló Gòtic del Castell, amb una conferència del director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Rimbau, sobre la figura de Berlanga. A continuació es projectarà la pel·lícula ‘Calabuch’ i s’oferirà a totes i tots els assistents un dossier en el qual es dóna una visió de la província de Castelló com a escenari de pel·lícula.

El diumenge següent, dia 10, s’impartirà una segona conferència a càrrec del catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València Justo Serna sobre la trajectòria cinematogràfica de Berlanga. Després s’exhibirà l’última obra del famós cineasta, que precisament va ser rodada a Peníscola: ‘París-Tombuctú’, que tindrà lloc en el mateix lloc que el primer col·loqui. Les dues conferències seran gratuïtes.

L’última proposta cultural de la Diputació és la lectura dramatitzada, en el mateix Saló Gòtic, de ‘El Verdugo’, per a la qual s’han habilitat entrades a 10 euros. La programació especial de l’Any Berlanga amb motiu del centenari del seu naixement acabarà amb un espectacle pirotècnic en la plaça del Faro, on es recrearà el llançament del coet de ‘Calabuch’, una de les escenes més icòniques de la pel·lícula.

Ruth Sanz ha assenyalat que «no hi havia dubte que el nostre homenatge a Luis García Berlanga seria a la ciutat que tant volia i que aprofundiríem en la promoció de la seua obra perquè continue sent recordada i respectada».

Directe