Puig demana finançament i Aragonés, referèndum

El president de la Generalitat Valenciana admet que no comparteix el projecte polític de l'independentisme

Puig demana finançament i Aragonés, referèndum

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, i el president de la Generalitat catalana, Pere Aragonès, han acordat establir un “corredor d’interessos compartits” que permetrà teixir aliances per a desenvolupar estratègies comunes de captació de fons europeus centrades en la superació de la pandèmia de COVID-19 i la recuperació econòmica i social. Així s’ha posat de manifest en la compareixença posterior a la reunió celebrada en el Palau de la Generalitat, una cita en la qual els mandataris dels governs valencià i català han adoptat la decisió de crear un grup de treball estable per a generar sinergies que permeten aprofitar el potencial dels fons de la UE.

El president Puig afirma que ell insistirà a sumar a totes les autonomies que puga a la seua reclamació de la reforma del sistema. Admet que no comparteix el projecte polític de l’independentisme perquè l’aposta pel federalisme, però que “l’important és el diàleg”. Puig afirma que és temps d’aliances, i la de Catalunya i la Comunitat Valenciana és molt important.

Reivindicaran
els fons europeus

Tal com ha avançat Ximo Puig, totes dues comunitats reivindicaran davant el Govern central més capacitat de singularitzar l’ús d’aquests fons europeus en les respectives comunitats per a adaptar-los a les necessitats del teixit productiu, i també establiran mecanismes de col·laboració per a la creació de consorcis empresarials amb la vista posada en les convocatòries dels projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica en àrees com l’automoció, l’espai agroalimentari, el sanitari o el aerospacial, així com aliances en projectes com els relacionats amb l’hidrogen verd que desenvolupen els clústers de Castelló i Tarragona, o línies de treball vinculades a l’economia blava i la protecció d’aiguamolls com a l’Albufera o el Delta de l’Ebre.

A més, també s’han tractat altres qüestions d’interés per als dos territoris, com la infrafinaciación de la Comunitat Valenciana, sobre la necessitat de millora de la qual s’ha pronunciat el mandatari català, i que Ximo Puig considera que ha de solucionar-se “sense frentismo” i mitjançant una “reforma estructural” urgent del model de finançament que garantisca la igualtat entre la ciutadania i la sigularidad entre territoris. Igualment, s’han analitzat aspectes com la necessitat d’estendre els fons COVID a 2022.

La trobada institucional ha permés, d’altra banda, incidir, com ha assenyalat el cap del Govern valencià, en la rellevància d’adoptar accions per a pal·liar els efectes de la pandèmia en la salut mental, i també de continuar insistint davant l’Executiu central i davant la UE en el caràcter prioritari de donar un “impuls definitiu” al corredor mediterrani, una infraestructura “fonamental” per a garantir la prosperitat no sols de la Comunitat Valenciana i de Catalunya, sinó del conjunt d’Espanya. A més, també s’ha abordat la importància d’estrényer llaços en àmbits com el cultural, amb un “espai comunicacional en què tantes coses hi ha a compartir”, tal com ha indicat Puig.

Roda de premsa conjunta de Ximo Puig i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés

“Respecte, diàleg i
voluntat d’acord”

El president de la Generalitat valenciana ha subratllat que la reunió ha permés reflectir el desig de totes dues comunitats d’intensificar la cooperació institucional “des del respecte, el diàleg i la voluntat d’acord”, ja que, tal com ha indicat, “per damunt de tot, està l’interés de les persones, que són els subjectes actius de la nostra existència com a governs”.

El màxim responsable del Consell ha recordat que Catalunya és el principal client comercial de la Comunitat Valenciana i el seu principal proveïdor, i que la Comunitat Valenciana és, per a Catalunya, el seu segon client principal i el quart proveïdor. “No som uns entre punts; som veïns a un costat i un altre del Sénia”, que ha de ser punt d’unió i no de separació, ha emfatitzat.

Com ha remarcat, no té “cap sentit” un “allunyament institucional” que no s’ha produït en altres àmbits com l’econòmic, el social o el cultural. “És l’hora dels ponts i de les solucions”, ha indicat el president, que s’ha referit també en aquest sentit a les línies de col·laboració forjades amb Balears i a les quals la Generalitat pretén també establir amb altres comunitats.

“Es tracta de teixir aliances des de la normalitat institucional i des de l’autonomia de cada govern”, ha indicat, perquè “ara mateix la prioritat és clara: superació de la pandèmia i recuperació econòmica i social”, ha agregat.

En la trobada, s’ha expressat també el rebuig davant les manifestacions de violència homòfoba patides en diferents punts d’Espanya, l’última d’elles a València. Puig ha recordat que la Comunitat Valenciana és una “terra diversa basada en el respecte, en la inclusió i en la solidaritat i que no vol saber res d’aquestes accions violentes que entorpeixen la normal convivència”. Per això, ha expressat tot el seu “suport i alé” cap als qui “veuen truncada la seua llibertat per aquells que no tenen respecte cap a la vida dels altres”.

Directe