La meitat dels estudiants començaran curs vacunats

En quinze dies el 80% tindrà la pauta completa

Un de cada dos escolars començarà el curs amb la pauta completa i a les dues setmanes de l’inici de les classes estarà immunitzat el 80%. A més, vuit de cada deu persones majors de 12 anys ja tenen la pauta completa de la vacuna.

“Les classes començaran amb tots els alumnes protegits amb almenys una pauta” ha assenyalat Ana Barceló. A més, la consellera ha afirmat que “serà un curs segur, que s’ha planificat des de salut pública, seguint els protocols elaborats pel Govern, i juntament amb la Conselleria d’Educació.

Per tant, el curs es podrà desenvolupar amb una major presencialitat, i el protocol estableix una distància de metre i mig a les aules, màscara obligatòria i l’existència de grups estables de convivència.

La part negativa és que, ara per ara, són 52.154 les persones a la Comunitat Valenciana que han rebutjat explícitament vacunar-se.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública administrarà des d’aquest dimarts en els 133 punts de vacunació massiva la dosi de la vacuna COVID-19 sense necessitat de cita prèvia a qualsevol ciutadà que estigui pendent de rebre la primera dosi. Des de Sanitat es vol donar totes les oportunitats possibles als qui encara no s’hagen vacunat per a continuar augmentant la cobertura de protecció enfront de la covid-19.

A més de les dosis que s’administren sense cita, aquesta setmana està previst inocular 173.156 dosi dins del pla de vacunació programat, que es troba en la fase final i està fonamentalment centrat en finalitzar la pauta completa en el grup d’edat més jove.

Nou escenari
de reobertura

Actualment, la situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana és més positiva i ha millorat de manera considerable. Segons ha indicat la consellera de Sanitat “la caiguda dels contagis, que ens situen en taxes de fa dos mesos i molt prop d’una situació de risc mitjà, així com altres indicadors amb tendència a la baixa, ens permet afirmar que ens trobem en el tram d’eixida de la quarta ona”.

Per tant, la millora dels indicadors i l’impuls de la vacunació permetran un nou escenari de reobertura, que es definirà dilluns que ve després de la reunió de la Mesa Interdepartamental.

En aquests moments, la incidència acumulada a 14 dies és de 166,88 casos per 100.000 habitants, tres vegades i mig inferior a la de fa un mes, i 50 punts per davall de la mitjana d’Espanya. En aquest sentit, la consellera de Sanitat ha destacat que “la Comunitat Valenciana és la tercera autonomia amb una menor incidència, només per darrere d’Astúries i Canàries”.

A més, la incidència a 7 dies està per davall de la mitjana d’Espanya, taxa de 59,44 per 100.000 habitants, i la caiguda de casos es reflecteix també en el número de reproductiu bàsic instantani, que és una estimació de la mitjana de casos secundaris que genera un cas infectat. El valor actual és de 0,81, i la tendència a la baixa es manifesta quan es troba per davall de

1. Per tot això, la consellera ha manifestat el seu optimisme per les bones dades epidemiològiques però, al seu torn, ha insistit “en la necessitat de ser prudents, i més durant aquests dies que se celebren actes populars com els actes fallers, perquè no hem d’oblidar que la variant Delta està darrere del 99,6% dels contagis, i aquesta variant és entre un 40% i un 60% més transmissible que la variant majoritària de la primera ona, l’alfa”.

Disminució d’hospitalitzacions
i defuncions

Respecte al mes de juliol, en aquests moments hi ha menys d’una tercera part de persones amb la malaltia activa. A més, han disminuït les hospitalitzacions, 369 persones, que són tretze vegades menys que els registrats al gener en plena tercera ona, 5.000 ingressos.

Quant al perfil de les persones ingressades en planta d’hospitalització, el 16,4% té entre 80 a 89 anys, el 14% té entre 60 i 69 anys, un 12,3% són persones d’entre 30 a 39 anys, el 11,7% té entre 40 a 49 anys i el 5% és població menor de 19 anys.

Quant als ingressos en UCI, la majoria, un 50%, són pacients d’edats entre 30 a 59 anys, però un 14% són veinteañeros i només el 12% té més de 70 anys,

Per això, la consellera de Sanitat ha ressaltat que “ningú està a resguard de contagi” i ha insistit en la prudència i en les mesures de seguretat i de protecció enfront del virus”.

Abans de finalitzar la seua intervenció, la titular de Sanitat ha volgut mostrar un record especial per a totes aquelles persones que han mort per COVID-19, als 7.683 valencians i valencianes, i ha traslladat tot el seu suport als familiars.

En aquest sentit, ha recalcat la importància de la vacunació, ja que “gràcies a la vacuna, la letalitat s’ha desplomat en aquesta quarta ona, fins a caure al 0,27%. De fet, la letalitat en aquesta última ona ha sigut més de cinc vegades inferior a la letalitat mitjana de tota la pandèmia”.

Directe