Peníscola adquireix un mapa i plànol de la ciutat elaborat per enginyers de Napoleó

Es trobava en una llibreria parisenca en molt bon estat de conservació

Peníscola adquireix un mapa i plànol de la ciutat elaborat per enginyers de Napoleó

L’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, ha rebut aquest cap de setmana, amb certificació notarial i de mans dels representants del Centre d’Iniciatives Culturals de la localitat i la Revista Peníscola, un mapa i un plànol de la ciutat elaborats per enginyers de Napoleó en el context de la Guerra de la Independència espanyola.

Els plans, de 1813, suposen “un patrimoni extraordinari que hem adquirit gràcies a la valuosíssima tasca del Centre d’Iniciatives Culturals i la Revista Peníscola, que han trobat, identificat, valorat i treballat per la seua adquisició” ha explicat Martínez.

Aquests es trobaven en una llibreria parisenca i, després d’un procés de quasi tres anys, els plans ja obren en poder de l’Ajuntament de la ciutat, que ha finançat la seua recuperació.

En l’informe elaborat per l’historiador i col·laborador del Centre d’Iniciatives Culturals, Javier Hernández Ruano, s’indica que tant el mapa com el pla de 1813 adquirits, formen part de la història de la representació
cartogràfica de la fortalesa de Peníscola, els plans de la qual més antics daten del segle XVI (plànols de Bautista Antonelli i El Fratín). Existeixen també dibuixos i gravats que formen part d’una història més àmplia de tipus gràfic.

Des del segle XVI fins al segle XIX es conserven 22 plans del castell i fortalesa de Peníscola, quasi tots, en l’Arxiu General de Simancas (Valladolid), Arxiu General Militar (Madrid), l’Arxiu Cartogràfic i d’Estudis Geogràfics de l’Exèrcit (Madrid) i la Reial Acadèmia de la Història (Madrid). Tots ells van ser realitzats per enginyers militars.

“Ha sigut un moment de gran emoció rebre aquest fragment de la nostra història en paper, ara tenim la responsabilitat de custodiar-ho, conservar-ho i posar-ho en valor” ha assegurat el primer edil, compromés amb la seua divulgació.

Directe