Portsxinel·la supera amb èxit la seua cinquena edició i prepara un ‘sexenni’ molt especial


El festival internacional de titelles ha fet més de trenta activitats en setze localitats


El Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la ha arribat al final de la seua cinquena edició pel què a activitats presencials es refereix, encara que seguirà amb els tallers online de màscares fins a l’1 de setembre. Una vegada viscudes més de 30 experiències entorn del món dels titelles, l’organització (Eclíptica d’Art) considera que el resultat ha sigut més que positiu, consolidant un esdeveniment situat a la comarca dels Ports, més l’extensió a Benassal. I ja es pensa en l’edició de 2022, el ‘sexenni’ de Portsxinel·la, per a la celebració de la qual es prepararà una programació encara més especial. Una nova aposta per unir cultura i turisme en la bella zona muntanyenca castellonenca.


El Festival Internacional de Titelles Portsxinel·la és una idea pensada i desenvolupada per Eclíptica d’Art, amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Inaem), Diputació de Castelló i els ajuntaments de Morella, Vilafranca, el Forcall, la Todolella, Cinctorres, Castellfort, La Mata, Castell de Cabres, Villores, Palanques, Sorita, Vallibona, Portell de Morella, Olocau del Rei, Herbers i Benassal, a més de l’empresa Electra del Maestrat com a patrocinadora i comerços privats de la zona.


Aquesta cinquena edició ha permès a gent de diverses parts del món assistir online al taller de construcció de màscares, a càrrec de Ñame Ñame Teatro, i a una segona part sobre el moviment d’aquestes. Un homenatge als personatges de la Commedia de’ll Art que ha donat lloc a màscares que s’ajusten perfectament als rostres amb un alt grau d’expressivitat. Els resultats es podran contemplar a través de les xarxes socials i és molt probable que formen part de futurs muntatges de companyies teatrals.


Aquesta edició del 2021 també ha comptat amb una part d’investigació sobre les arts de carrer. Ha sigut a càrrec de Nel·el Vilanova, cofundador de la prestigiosa companyia vila-realenca Xarxa Teatre, qui ha presentat el llibre ‘Paisajes escénicos’, un magnífic treball sobre la història i desenvolupament dels qui han apostat per portar les arts als espais a l’aire lliure, acostant-les al poble. Servisca la seua pròpia companyia com a important exemple d’aquesta labor.


Quant a les companyies, han participat Caminos (França), Mario Brand Theater (Polònia), Pavel Vangeli (República Txeca), The Moving Company (França-Galícia), Ñame Ñame Teatro (Colòmbia-Mèxic), Teatro Los Claveles (Múrcia), Siesta Teatro (Andalusia), Marinp e Marini i Elàstic Nou (Illes Balears) i Giramàtic (Catalunya). Com a representants de la Comunitat Valenciana, El Ball de Sant Vito i el castellonenc Conino Gurillo.

Les seues aportacions han permès gaudir amb una gran diversitat creativa, d’enorme qualitat, avalada per les contínues gires que realitzen aquestes companyies, premis inclosos. El titella com a mitjà d’expressió, amb l’humor com a condiment, per a exposar diferents realitats. Un contingut apte per a públic de totes les edats. Tal com ha quedat demostrat amb les assistències i comentaris, opcions molt vàlides per a expandir la cultura.


Per segon any consecutiu, Portsxinel·la s’ha situat en dates estiuenques, amb els condicionants que imposa el coronavirus. S’ha gaudit d’una cultura segura. A més, s’ha pogut superar també alguna complicació relacionada amb la climatologia. El resultat ha deixat satisfet a tots els implicats, que han dça emostrat el seu compromís amb aquest festival.

Directe