El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola comença amb el Cor de la GVA i Capella de Ministrers

La 26a edició del festival té lloc del 29 de juliol al 9 d'agost al castell del Papa Luna i el Palau de Congressos de Peníscola

El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, que tindrà lloc fins al 9 d’agost al castell del Papa Luna i el Palau de Congressos de Peníscola, comença el dijous 29 de juliol a les 22.30 amb el concert de Capella de Ministrers i el Cor de la Generalitat al pati d’armes del castell, amb un programa titulat ‘Santa Maria. Lírica i litúrgia medieval’ que commemora el VIII centenari del naixement d’Alfons X el Savi.

Prèviament, a les 21.30 hores el grup La Regalada farà una crida d’inici del festival a l’accés al cartell, amb un espectacle anomenat ‘Al so de clarins i timbales’.

El divendres 30 de juliol, el festival rebrà la visita de l’Euskal Barrokensemble, que portarà el ‘Concerto per liuto’, amb Enrike Solinís als llaüts i la direcció. El dissabte 31 de juliol, Ad Libitum Cor de Cambra (València), que van rebre el Premi del Públic en els Premis Carles Santos de la Música Valenciana 2020, posaran en escena ‘In caelo et in terra’.

L’Ensemble Alfonsí, premi de recuperació patrimonial als Premis Carles Santos de la Música Valenciana 2020, estaran el diumenge 1 d’agost amb un programa que commemora el VIII centenari del naixement d’Alfons X el Savi.

Aquesta edició del festival, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Peníscola, proposa onze grans concerts i dos espectacles gratuïts per a públic familiar, a més d’una exposició i projeccions de cinema, que s’incorporen com a novetats d’enguany.

A més, el programa ‘CaixaBank escolta València’, impulsat per CaixaBank amb la col·laboració de l’FSMCV i l’IVC dona suport a la part pedagògica i de creació de nous públics del festival i, per a fer-ho, col·labora en els espectacles orientats al públic familiar i en el concert del Cor de Cambra Ad Libitum, un cor jove que va aconseguir el Premi del Públic als III Premis Carles Santos de la Música Valenciana.

D’altra banda, l’exposició ‘Els àngels músics de la catedral de València’, que mostra les rèpliques creades per importants lutiers europeus dels instruments que apareixen en les pintures renaixentistes de la catedral de València, es podrà visitar fins al 9 d’agost a la Casa de l’Aigua.

La programació
del festival

La programació d’aquesta 26a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola combina propostes de proximitat amb grans noms internacionals i torna a incorporar dos espectacles familiars que tindran lloc al Palau de Congressos: el dia 31 de juliol ‘La increíble historia de Juan Latino’, a càrrec de la companyia andalusa Claroscuro Teatro i el dia 2 d’agost ‘Iolant d’Aragó, entre pare, marit i nadons’, d’Ensemble Alfonsí (València).

El dilluns 2 d’agost, el grup valencià La Dispersione interpretaran ‘Acis & Galatea’, amb peces de Haendel, i el dimarts 3 d’agost serà el torn de Lucentum XVI (Alacant) amb ‘Solstici barroc’, un repertori que va de la València renaixentista al ‘seicento’ venecià.

El 4 d’agost, Harmonia del Parnàs tornaran al festival amb el repertori ‘Per dolce ardore’, amb Marian Rosa Montagut al clavecí i la direcció. El 6 d’agost arriba una de les propostes internacionals d’aquesta edició, el grup txec Tiburtina Ensemble, amb l’espectacle ‘Ego sum homo’.

El 7 d’agost, Jordi Savall arribarà a Peníscola per quart any consecutiu, en aquest cas amb l’espectacle ‘Tots els matins del món’. Jordi Savall celebrarà amb ‘Peníscola de cinema… barroc’ el trenta aniversari de l’estrena de la pel·lícula ‘Tous les matins du monde’, amb la qual va obtindre el reconeixement internacional. La pel·lícula es projectarà també durant el festival, per la qual cosa s’incorpora per primera vegada el cinema a la programació.

El diumenge 8 d’agost, la segona proposta internacional d’enguany, els francesos Trio Hantaï, portaran al festival ‘Johann Sebastian Bach i els seus contemporanis francesos’. Finalment, la cloenda de la 26a edició del festival vindrà de la mà d’Èlia Casanova i la Tendresa amb ‘Plebeyos bailes’.

Cal destacar que el cartell de la 26a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola ha estat realitzat per l’estudi gràfic Juárez & Casanova, de Castelló.

Directe