La música de les ‘Cantigues’, el Renaixement, el Barroc i la dansa es donen cita en Early Music Morella

El Curs i Festival Internacional arriba al seu equador

La música de les ‘Cantigues’, el Renaixement, el Barroc i la dansa es donen cita en Early Music Morella

Early Music Morella, Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, arriba al seu equador amb els concerts que oferiran la intèrpret alemanya Silke Gwendolyn Schulze i l’italià Claudio Astronio. Aquesta desena edició, que té com a lema Santa María, gira entorn del 800 aniversari d’Alfons X el Savi i les seues Cantigues i l’Any Sant Xacobeo. [Veure documentació adjunta].

Schulze (flautes, gralla i dolçaina) oferirà el programa Viatjant amb Melodies en el CDT+i Morella – Fàbrica Giner, hui dimarts 20 de juliol a les 19.30h. Aquest concert presenta tant el multifacètic instrumental com el ric i variat repertori d’un ministrer medieval. Els diferents, poc coneguts i recentment redescoberts instruments medievals, així com els arranjaments especialment fets per a ells, il·lustraran i inspiraran diferents colors i atmosferes, tal com un ministrer medieval hauria fet en aquell temps.

El repertori que brindarà inclou música del Manuscrit du Roi, del Chansonier de Vallière i del manuscrit London BL Add. 29987, així com de la col·lecció de les Cantigues de Santa Maria a través d’obres de Guillaume de Machaut, Jehan Erart, Beatriz de Dia i Guirut Riquier, entre altres.

Posteriorment, Astronio (clau) actuarà amb Sorvolando il Mediterraneo a l’Església de Sant Joan a les 22:30h. Conjuncions i idees comunes acompanyaran aquest viatge musical entre dos mons aparentment distants, on els compositors dibuixen la seua música en gèneres compartits per tota Europa entre el Renaixement i el Barroc per a acabar el vol en la Catedral de València amb un homenatge al compositor i organista valencià Juan Bautista José Cabanilles (1644 – 1712).

Astronio, clavecinista, organista i director del ensemble Harmonitzes Mundi, és present en els festivals més prestigiosos d’Europa, els Estats Units, el Japó, Mèxic i el Canadà. Ha actuat i dirigit a prestigiosos músics i ha participat en nombroses retransmissions de ràdio i televisió a tot el món. Així mateix, els seus enregistraments de clavicémbalo i òrgan han rebut nombrosos premis internacionals de revistes com Musica, CD Classica, Amadeus, Musica, Classic Voice, Alte Musik Aktuelle, Diapason, Repertori, Le monde de la musique (“Choc”, juliol de 2001), El País, Ritme, Diverdi, Goldberg, Continu i Fanfare i Gramophone.

Sentir la música
Toni Aparisi & Danza EMM posaran en escena l’espectacle Abans de la Llum en el Teatre Municipal, demà dimecres 21 a les 22:30h. En ell s’exploraran els codis del llenguatge corporal, una de les primeres manifestacions de l’ésser humà a l’hora de comunicar-se per a aprendre a “dir” coses i a sentir la música que s’interpreta.

Aparisi compta amb nombrosos reconeixements com baiarín: el Premi Max 2007, el Premi Abril 2006 i 2007, set nominacions als Max de les arts escèniques i cinc nominacions als Premis dels Arts Escèniques Valencianes de la Generalitat Valenciana, Primer Premi en l’IV Certamen Coreogràfic de Madrid amb la peça Trapping que és gerundi, entre altres.

En la seua trajectòria professional, el coreògraf ha col·laborat en muntatges per a diverses companyies, en 1998 s’incorpora a la companyia Ananda Dansa, primer com a ballarí i a continuació com a coreògraf, i participa en El Mag de Oz i Peter Pan (Premis Max millor espectacle infantil) i Ànima (Premi Nacional de Dansa 2006). En la seua companyia Toni Aparisi-Ausades crea, dirigeix, coreografia i interpreta, és un reconegut docent de dansa contemporània i ioga i en les seues actuals creacions uneix la dansa amb altres disciplines artístiques.

Clausura tradicional
i festiva

El dijous 22, últim dia del Early Music Morella, l’activitat començarà en el Teatre Municipal a les 12.00h amb Bassa capella, que brindarà l’alumnat de cant, polifonia, vihuelas, guitarres i violes. Per a finalitzar, en la Basílica Arxiprestal de Santa Maria tindrà lloc el tradicional i festiu concert de clausura amb La dansa de la mort, en el qual es podrà gaudir del cant gregorià, la polifonia, cants mediterranis i corals, percussió i la Colla de Música Tradicional.

Amb anterioritat, han actuat en el festival rellevants formacions, artistes i cantants com Capella de Ministrers i el Cor de la Generalitat Valenciana, Dèlia Agúndez & Pablo Márquez, Carles Magraner & Toni Aparisi, el Bureo, trobada de música i dansa tradicional, l’Acadèmia CdM i Eduardo Egüez & Robert Cases. Molts d’aquests artistes imparteixen en aquesta setmana nombrosos cursos d’instruments medievals, cant, interpretació, dansa… que estan oberts a tots els públics i són dels més especialitzats i destacats de música antiga d’Europa i en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu.

Early Music Morella oferirà un total de 14 concerts i s’han celebrat conferències al llarg del festival a càrrec de Manuel Pedro Ferreira, Jota Martínez i Paloma Gutiérrez i un debat, Música antiga ací i ara, coordinat per Juan Ángel Vela del Camp, comentarista cultural en diversos mitjans com El País, Cadena Ser o Canal Plus i Premi de la Crítica del Fons de Cultura de Salzburg, que va estar acompanyat per destacats periodistes i crítics musicals: Maricel Chavarría (La Vanguardia), Alberto González Lapuente (ABC i RNE) i Eduardo Torrico (Scherzo) que van abordar el present i futur d’aquest patrimoni musical.

Així mateix, Morella ha comptat amb la presència dels programadors internacionals Claudio Astronio, Festival Antiqua, Bozen Festival Bozen (Itàlia) i Brigitte Lesne, Centre de Musique Médiévale de Paris (França), una iniciativa que compta amb el suport d’Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE).

Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclásica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Turisme Comunitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Xacobeo 2021, Universitat Jaume I, Fundació Baleària, Institut Europeu del Mediterrani (IEMed), Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-*EE) i Associació Ámbit.

Directe