“És obvi que anem a prendre decisions” front al coronavirus

El president de la Generalitat ha recordat que aquest dijous s'analitzaran les mesures a adoptar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest dimecres que davant la “situació complicada” que travessa la Comunitat Valenciana, amb una “preocupant” extensió del coronavirus, “és obvi” que cal prendre decisions, que no ha avançat, i ha afegit: “Les prendrem”. En declaracions als mitjans, Puig ha recordat que a la comissió Interdepartamental que se celebrarà aquest dijous s’analitzaran les mesures a adoptar i també es convocarà una reunió amb la Delegació del Govern i les Forces i Cossos de Seguretat.

“Estem travessant una situació complicada que, evidentment, no té res a veure amb el que va ser l’explosió a principi d’any” i que va generar un “estrés hospitalari” durant la tercera ona de la pandèmia, però “és obvi” que estem en una “situació complicada que exigeix una resposta més contundent” i “hem de prendre decisions”, ha subratllat.

Segons Puig, les mesures s’adoptaran prenent com a base els estudis tècnics i per a “intentar mitigar al màxim l’avanç del que és una realitat, la variant Delta, la variant índia que està afectant la propagació enorme del virus”.

“Sempre s’ha actuat sobre la base de criteris tècnics i epidemiològics, i al mateix temps pensant en l’interés general i la salut dels ciutadans, i encara que ara encara no tenim una pressió hospitalària preocupant, sí que tenim una extensió del virus preocupant”, ha assenyalat.

Preguntat per la possibilitat de tancar l’oci nocturn, Puig ha assenyalat que serà aquest dijous quan es prenguen les decisions però no serà una mesura única: “Cal veure en general quines mesures s’establiran en funció dels criteris tècnics, això és el que farem”. “En qualsevol cas no és només una mesura, sinó que ha de ser una atmosfera comuna per a superar aquest moment de la pandèmia, apel·lant també a la corresponsabilitat i a un esforç comú”, ha dit.

“La pandèmia
ha empitjorat”

Segons Puig, “hem de ser conscients que la pandèmia s’ha empitjorat. No té la virulència ni genera l’estrés hospitalari del passat però perquè això no succeïsca és obvi que cal prendre decisions, i les prendrem”.
Preguntat per si es podria plantejar el tancament perimetral de la Comunitat, tampoc ha volgut avançar res i només ha indicat que estem en un “moment preocupant perquè han augmentat exponencialment els contagiats i hem de tindre una actitud proactiva per a la superació de la pandèmia, ha d’haver-hi una cooperació institucional i de tota la ciutadania”.

Són ara els més joves, els que no estan vacunats, i “els que estan pujant més” en els contagis, ha subratllat per a afegir que ha de fer-se un “exercici de responsabilitat”.

Segons Puig, “al marge de les mesures que es puguen prendre, vull apel·lar una vegada més a la responsabilitat individual. És fonamental que cadascun de nosaltres siguem conscients que el virus és ací, que la pandèmia no ha passat” i que cal superar-la “amb les menors infeccions possibles”.

“Ho implore, és fonamental que siguem conscients que estem arriscant-nos molt”, ha afirmat per a afegir que alguns estudis assenyalen que més del 30% de les persones contagiades finalment acaba tenint algun tipus de conseqüència a mitjà i llarg termini.

Respecte a la vacunació, ha indicat que l’estratègia de la Comunitat està basada en criteris epidemiològics dels propis vacunólogos tenint en compte les cobertures de població que afecten més major edat i se seguirà l’itinerari que està previst.

Ha recordat que aquesta setmana s’està vacunant al grup d’edat de 39 a 30 anys i en les pròximes setmanes, a mesura que “siguem capaces” d’avançar amb aqueixa vacunació, es vacunarà al grup d’entre 29 i 20 anys i a l’agost està previst fer-ho a partir d’edats anteriors.

“Però no es pot intentar substituir una ombra amb una altra, en qualsevol cas el virus ataca a allò que pot atacar, als quals no estan vacunats i, per tant, l’estratègia continuarà seguint les cohorts d’edat”, ha aclarit.

Directe