Es troben restes islàmiques al Convent de Sant Francesc

Les obres arqueològiques han extret més de 100 soterraments i una moneda d'or

Les obres arqueològiques que s’estan realitzant al convent de Sant Francesc han aportat una nova troballa de gran rellevància per a la història i el patrimoni de Morella. Dins del propi claustre del segle XIII ha aparegut un edifici de gran entitat que podria ser similar a un palau de la època islàmica de la localitat i molt ben conservat segons els experts en la matèria com ara l’arqueòleg Diego Lucendo.

Així els ho va explicar també al l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i al regidor de serveis urbans, Joan Carles Marcobal, que van visitar l’obra com fan de forma rutinària. Allí mateix, entre totes les excavacions que s’estan realitzant, destaquen les de l’entrada de l’església, amb un esquelet amb les costelles adherides a l’estern. També totes les troballes de cadàvers en els voltants del claustre. Tot en l’última fase d’excavació.

Entre tots aquests cadàvers destaquen els esquelets que estan complets, molts d’ells trencats i dispersats per la feta de «zanjes» i diverses obres que els han destrossat al llarg dels anys com en les restauracions dels anys 60 i 70. També destaca el seu mode d’enterrament en diverses direccions.

Aquestes restes semblen indicar que serien diversos morts per algun tipus de malaltia o epidèmia tot i que encara s’haurà d’estudiar al laboratori, també per part dels antropòlegs, per a descobrir les causes de la seua defunció i les seues característiques. Amb la troballa de més de 100 individus es podran fer estadístiques i traure conclusions en general de la vida i la mort d’aquestes persones. Tan sols un problema, Vinatea, que hauria d’estar enterrat amb un taüt de plata segons la llegenda en alguna part important del Convent com la sala de Profundis, no a aparegut o no s’ha identificat.

Ara, a tan sols un mes i mig de finalitzar els treballs, s’està acabant tota la part a excavar i s’haurà de continuar amb l’execució dels estudis ja molt avançats en la part de la ceràmica però pràcticament sense començar en altres com en les restes humanes. Totes aquestes dades les ha explicat el responsable d’arqueologia al primer edil morella, Rhamsés Ripollés, qui ha ressaltat la importància de la visita, i les més de 4.000 peces extretes.

El primer edil morellà creu que el trobat no afectarà a la construcció del parador que s’haurà d’adaptar a les restes. Al mes de setembre el primer edil es reunirà en el secretari d’estat de turisme per a la posada en marxa de la construcció del complex turístic.

Directe