La Diputació garanteix el transport gratuït dels xiquets d’Herbers a l’escola

El poble ha estrenat un nou centre de promoció de l’autonomia personal per a la gent gran

La Diputació de Castelló ha fet possible durant el curs acadèmic 2020-21 que els dos xiquets en edat d’escolarització d’Herbers disposen d’un servei de taxi rural gratuït fins als seus centres educatius de referència, ubicats a Mont-roig i Pena-roja de Tastavins, a l’Aragó. Això ha estat possible gràcies a una subvenció de 5.600 euros provinents del fons d’ajuts per a la millora de la mobilitat ciutadana i la lluita contra el despoblament.

La vicepresidenta de la Diputació, Patricia Puerta, ha estat aquest matí en aquesta localitat dels Ports, de tan sols 42 habitants, per a valorar el funcionament de la línia. Tant des de la part municipal com la provincial s’ha fet un balanç «molt positiu» del servei «perquè ha donat resposta a anys de reivindicacions justes i legítimes per a poder comptar amb un vehicle de transport col·lectiu que aproxime l’estudiantat a les escoles i instituts de la zona».

Puerta, qui al mateix temps dirigeix l’àrea de Benestar Social, s’ha mostrat confiada que «anem per bon camí»: «cal que centrem bona part dels nostres esforços en augmentar les prestacions i els serveis públics a les zones rurals perquè és el que contribueix a que les famílies de joves amb fills i filles continuen fent el seu projecte de vida ací, quelcom indispensable si volem evitar que s’engrandisca el problema de la despoblació». En el cas d’Herbers «aquestes polítiques són crucials comptant amb el fet que només hi ha dues persones en edat escolar».

Tot i que el transport escolar copa bona part del servei sufragat per la Diputació, també s’han activat viatges setmanals fins Vall-de-roures, també al Matarranya, per a realització d’extraccions i anàlisis de sang.

Patricia Puerta és la vicepresidenta de la Diputació de Castelló

Per la peculiaritat del territori, la localitat més propera a Herbers no es localitza en territori valencià, es troba a l’Aragó, a Pena-roja de Tastavins. És per això que tots els desplaçaments es realitzen fins a la comunitat veïna, amb la qual es compta amb convenis en educació, sanitat i seguretat per a garantir la prestació de serveis bàsics a Herbers.

10 mil euros d’inversió
en serveis socials

En la seua visita a Herbers, Patricia Puerta ha fet parada al centre de promoció de l’autonomia personal, un dels set punts nous d’atenció a la gent major que s’han obert enguany a la província. En total es dedicaran 700 mil euros per a sostindre la xarxa de 94 centres. En el cas del centre d’Herbers es destinen set mil euros, renovables cada any. A banda, la Diputació també sufraga altres activitats com els serveis de podologia i fisioteràpia i l’escola d’estiu. El muntant total que rep el consistori herbessenc per a serveis socials és de 10 mil euros.

Directe