“Cal ser més prudents que mai” contra els incendis forestals

Ximo Puig anima a gaudir dels boscos aquest estiu amb el 'màxim respecte'

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania per a previndre incendis forestals i ha animat a gaudir dels boscos amb el “màxim respecte al patrimoni natural” en aquest estiu de la “recuperació emocional”.

El president s’ha pronunciat així durant la seua intervenció en l’acte de presentació del Pla Estratègic contra Incendis ‘Stop al foc’ 2021, en el també han participat les conselleres de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

“Cal ser més prudents que mai”, perquè és la “recepta” per a preservar els espais naturals del foc, una “constant” en les passades dècades “agreujada ara pel canvi climàtic”, ha assenyalat Ximo Puig, que considera als mitjans de comunicació com a “aliats” fonamentals per a combatre amb èxit l’amenaça d’incendis.

“Estem en condicions de tindre un estiu diferent al de l’any passat”, però hi ha “actuar amb ‘trellat'” i fer “causa comuna” contra els incendis, ha continuat el president, per a qui és possible véncer al foc, “aqueix vell enemic”, a través de “l’actitud personal de cadascun i el compromís dels qui tenim una acció més directa”. “Aquest estiu de la recuperació emocional ha de passar també per l’estima cap als boscos i espais naturals”, ha agregat.

El màxim responsable del Consell s’ha mostrat a més partidari d’impulsar “una acció a l’ofensiva”, basada en una “política activa en defensa de les masses forestals”. “Tenim un patrimoni natural d’una riquesa extraordinària que hem de conservar”, ha assenyalat Puig, que ha recordat que paratges com el Parc Natural del Montgó “posseeixen més espècies de flora i fauna que tota Dinamarca”.

Per part seua, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha incidit també en què el paper dels mitjans de comunicació “és essencial per a conscienciar a la ciutadania sobre els riscos del foc”.

Presentació de la campanya ‘Stop al foc’ 2021

“Celeritat,
professionalitat i eficàcia”

Bravo també ha subratllat que la Generalitat està preparada “per a actuar amb celeritat, professionalitat i eficàcia” enfront de qualsevol amenaça. “Si ara mateix es produïra un conat d’incendi, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències podria mobilitzar immediatament un dispositiu de 432 persones, repartit entre 56 unitats de bombers i bomberes de la Generalitat, 45 autobombes, 9 helicòpters, 7 avions de càrrega en terra i 2 amfibis”, ha dit.

Per això, ha recordat que “davant qualsevol indici de foc s’ha de telefonar al 1·1·2 i no pensar que algú ho haurà fet ja, perquè aquest avís posarà en marxa, si és necessari, tot el dispositiu integrat per homes i dones que actuaran amb rapidesa en qualsevol punt”.

“Aquesta campanya s’ha dissenyat per a sensibilitzar a la societat que és necessari mantindre una conducta activa contra el risc i que passa per extremar les precaucions, seguir en tot moment les indicacions i recomanacions dels poders públics i, en definitiva, ser conscients que el foc és una amenaça capaç de destruir coses per a les quals, a vegades, no hi ha ni recanvi ni remei”, ha indicat també.

A més, ha subratllat que tant el desplegament d’efectius com la seua coordinació és possible gràcies a un pressupost de 89 milions d’euros, que suposa un augment del 10 per cent respecte a l’any passat, a pesar que el nombre d’incendis ha encadenat dos estius consecutius de descens.

Increment de la dotació
per a prevenció

Per part seua, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha assenyalat que el servei de prevenció d’incendis comptarà amb un pressupost de 15 milions d’euros, una dotació que creix en un 77% respecte a l’any 2015.

Mollà ha destacat el treball essencial de les més de 740 persones que fan treballs de vigilància preventiva, així com la perspectiva integral de la ‘Estratègia Mosaic’ de prevenció d’incendis.

Aquest instrument marc de planificació, gestió, innovació i prevenció activa ha motivat, tal com ha detallat, una inversió superior als 10 milions d’euros en noves infraestructures, adequació de pistes forestals, nous projectes de gestió, ajudes al voluntariat ambiental i l’acceleració dels plans locals de prevenció d’incendis forestals, amb l’aprovació de 110 en el primer semestre d’enguany.

“La prevenció és l’eina fonamental contra els grans incendis i un pilar elemental sobre el qual hem de construir un futur i una transició ecològica responsable”, ha subratllat la consellera, que ha fet una crida a la prudència i la protecció dels ecosistemes forestals valencians, “que emmagatzemen 69 milions de tones de CO₂ i capturen més de 3 milions a l’any”.

La directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, ha explicat que la campanya Stop al Foc pretén convidar a la “reflexió” a la ciutadania, i es visibilitza en aquesta edició amb una imatge gràfica que inclou tres grans paratges, com són el Penyagolosa, el Garbí i el Montgó, “tres imatges icòniques” del patrimoni natural que contrasten amb imatges d’incendis reals per a mostrar el que podria succeir davant “un simple descuit o una imprudència”.

Directe