Ernest Blanch demana al Congrés recuperar les competències legislatives civils

La reforma de la Constitució és "l'única via per a recuperar les competències legislatives civils", diu el morellà

Ernest Blanch demana al Congrés recuperar les competències legislatives civils

El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic, Ernest Blanch, ha participat hui en l’acte organitzat per l’Associació Juristes Valencians a la sala constitucional del Congrés dels Diputats a Madrid on ha defensat que el dret civil valencià “és el reconeixement de la realitat plural de l’estat espanyol”, i la reforma de la Constitució “l’única via per a recuperar les competències legislatives civils”. Blanch, qui ha intervingut en representació del partit socialista en la taula redona juntament amb la resta de forces polítiques, ha argumentat que “quinze milions d’espanyols viuen sota un dret civil diferenciat” evidenciant la “convivència i riquesa”, i que això “no suposa cap ruptura ni complexitat”.

El diputat autonòmic, qui ha sigut la veu en defensa del dret civil valencià en les Corts Valencianes i ha participat en diverses jornades sobre aquest tema a la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, ha recordat que el País Valencià “és l’única autonomia amb dret civil propi en el passat, que hui no pot legislar encara en aquesta matèria”. “No volem ser més que uns altres, però tampoc menys, i els valencians i valencianes volem recuperar aqueixa facultat normativa. Tenim dret a això, com altres territoris d’Espanya”, ha afegit.

Blanch ha destacat que “la realitat jurídica del nostre país hem de construir-la sobre la base del fet objectiu i, el fet objectiu a Espanya, es diu diversitat. No hi ha ni una ni mitjana ni cap. Hi ha moltes realitats i la nostra norma fonamental està preparada per a recollir-ho en tota la seua amplitud, i ens toca fer-ho possible”.

“El camí no serà fàcil i per a aconseguir-lo cal aconseguir visibilitat, unitat, diàleg i consens. Només així donarem al nostre territori els drets que es mereix, els nostres propis drets”, ha conclòs.

A l’acte ha assistit una important representació del partit socialista com la diputada nacional, portaveu adjunta del grup socialista en el Congrés i membre de l’executiva federal, Susana Ros; el secretari general del PSPV-PSOE de la ciutat de Castelló i diputat autonòmic, Paco Gil; el secretari provincial de Llibertats, Ciutadania i Valors Republicans i vicepresident de Juristes Valencians, Federico Arnau; el diputat al congrés per València Vicent Sarrià; el director General de Relacions amb les Comunitats Autònomes i amb l’Estat i Representació Institucional, Jorge Alarte; la secretària autonòmica de Cooperació, Toñi Serna; la directora general de Coordinació de Diàleg Social, Zulima Pérez; la diputada nacional Yolanda Seva; el diputat nacional Vicent Sarrià; el director de l’Oficina Alt Comissionat per a l’Agenda 2030, Federico Buyolo; i l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor.

En les ponències ha intervingut el reconegut jurista Pascual Sala, que sempre ha mostrat el seu suport a l’Associació de Juristes Valencians, el president i la secretària de l’associació, José Ramón Xirivella i Beatriz Gomar, respectivament, el jurista Javier Palao i el secretari general d’UGT-PV Ismael Sáez, entre altres.

Directe