Els xiquets de la Tinença han escollit els noms dels nous trencalòs

Seran alliberats d'ací a un mes dins del programa de reintroducció de l'animal

Un trencallòs amb la consellera Mireia Mollà, en una imatge d'arxiu

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha participat en l’acte de recepció de tres noves cries de trencalossos al parc natural de la Tinença de Benifassà (Castelló), que acull des de 2018 el projecte de reintroducció ‘Benvingut de nou, Crebalòs’.

Mireia Mollà ha destacat la “importància d’aquest projecte per a la millora de la biodiversitat a l’entorn del parc natural i la col·laboració entre diferents entitats i administracions que el fan possible”, Ha agraït, a més, la labor que realitzen nombroses persones i voluntaris de les poblacions de la Tinença que cuiden de les cries i dels adults introduïts en anys anteriors.

“L’arribada d’aquests nous exemplars de trencalossos consoliden el projecte de reintroducció i contribueixen a difondre el patrimoni natural de la Tinença i de la Comunitat Valenciana”, ha indicat.

Els escolars de la zona han triat els noms de les noves cries. Dos d’elles, Durall (mascle) i Dena (femella) procedeixen del centre de cria en captivitat de Guadalentín, a Cazorla. Tots dos van nàixer el 4 de març i el seu pes s’aproxima als cinc quilos. Del zoo de Ostrava (República Txeca) procedeix Dalila, nascuda el 8 març. Actualment el seu pes es troba al voltant dels 4,5 quilos.

Els tres han sigut conduïts a un niu preparat per a l’ocasió, en el qual romandran entre 30 i 40 dies amb vigilància i assistència permanent. Una vegada passat aquest temps, donaran els seus primers vols i iniciaran la seua vida fora del recinte.

Cedits per la Vulture Conservation Fundation, aquesta entitat coordina la recuperació del trencalòs en tota Europa. Amb l’arribada d’aquestes tres noves cries, són ja nou els pollets introduïts.

El programa restaura la riquesa biològica de la Comunitat Valenciana, amb la recuperació d’aquesta espècie que es va extingir en aquest territori a la fi del segle XIX i que ha tornat a assentar-se i a sobrevolar el cel de la Tinença.

Tècnica de
reintroducció

La tècnica per a aconseguir que l’espècie torne a reproduir-se a la comarca, després de més d’un segle d’absència, és la coneguda com hacking o criança campestre. Aquest mètode es basa a portar pollastres nascuts en captivitat i instal·lar-los en un niu artificial en hàbitat adequat perquè passen un mes en aqueix lloc i inicien els seus primers vols des d’allí.

Amb aquesta tècnica s’aconsegueix que les cries associen el lloc de la seua solta al seu lloc de naixement, de manera que, quan arriben a l’edat reproductora, que es produeix entorn dels 6-10 anys, seleccionen aquests paratges per a criar ja que l’espècie, malgrat moure’s per amplis territoris durant la seua fase juvenil, solen seleccionar per a reproduir-se llocs pròxims on van nàixer.

En aquest projecte participen el Ministeri de Transició Ecològica, els Governs d’Aragó i Catalunya i Vulture Conservation Fundation, encara que també s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Fundem, Xarxa Elèctrica d’Espanya, Electra del Maestrazgo, l’Associació de Propietaris Rurals per a la Gestió Cinegètica d’i Conservació del Medi Ambient (Aproca), així com els ajuntaments de la Pobla de Benifassà, Vallibona, Rosell i l’Associació de Propietaris Forestals de la Tinença.

Directe