Asetmico es queixa que no troben treballadors, el que afecta també a la construcció o el camp

Veuen com els programes d'ocupació públics són "competència deslleial" en oferir treball "amb horaris molt atractius"

L’associació d’empresaris turístics de Morella i comarca (ASETMICO) es queixa en un comunicat de “l’enorme dificultat per a poder contractar treballadors per a les ocupacions que oferim. La situació és preocupant perquè no podem cobrir les ofertes de treball que es generen en la nostra zona. Es tracta d’un fenomen que transcendeix al sector turístic i afecta a altres motors econòmics als Ports, com són la construcció i la ramaderia”

Són els autònoms i xicotets empresaris els qui generen major ocupació a la comarca dels Ports, com en la resta del territori nacional. En aquesta zona, un lloc de treball estable significa el progrés de l’empresa, el manteniment del teixit productiu i al seu torn la millor arma per a combatre la despoblació. “Som xicotets empresaris que cuidem molt de les nostres plantilles. La nostra manera d’entendre el mercat laboral dista molt de les grans marques, que per deixar de guanyar 0.1% tanquen sucursals i acomiaden a centenars de treballadors. Ací, empresaris i treballadors lluitem junts pel futur de la nostra terra. La situació que afrontem és particularment greu quan les nostres microempreses, tenint possibilitats reals de creixement, s’han vist obligades a replegar-se, disminuir la seua producció, serveis i oferta, per falta de candidats a cobrir els llocs de treball”.

Davant aquesta situació “instem les administracions públiques a la generació de polítiques efectives per a la generació d’ocupació. De forma continuada s’ofereixen llocs d’ocupació públics en zones com aquesta, en les quals els nivells de desocupació són inesxistentes o mínims. Aquests programes segur que resulten molt útils per a aquelles zones amb un atur real, però aquest no és el cas de la nostra comarca. Possiblement, si les ajudes destinades a aquests programes es destinara al sector privat, es podrien oferir llocs de treball més atractius a la contractació”.

A més, “aquests programes d’ocupació destaquen per la seua temporalitat, limitada a un any en el millor dels casos. No obstant això, per al sector empresarial s’han tornat un problema de competència deslleial de primer ordre, en oferir llocs de treball amb uns horaris molt atractius de dilluns a divendres. Amb això, veiem com les administracions públiques no creen llocs de treball de qualitat que permeten el desenvolupament professional del treballador. Les polítiques d’ocupació públiques actuals limiten la possibilitat del treballador a ser contractat de manera indefinida i afavoreixen l’aspiració a tornar a ser contractat en una altra convocatòria de similars característiques. Per contra, aquestes oportunitats d’ocupació en les nostres pimes podrien ser contractes indefinits, que no arriben a cobrir-se per falta de candidats. Aquest escenari de competència per part de l’administració pública ens aboca a una situació en la qual no podem competir. Des de la nostra associació, sol·licitem que, per a combatre el despoblament de les zones rurals, s’aposte per programes que faciliten l’habitatge, amb polítiques de reducció d’impostos per als nostres habitants, de facilitats en la gestió amb l’administració”

D’altra banda, “els programes de formació i digitalització públics, encara que suposen un benefici empresarial, no resolen el problema. Apostem per la digitalització de les nostres empreses, però els que han d’atendre els clients, preparar el menjar, despatxar en una botiga, etc, són les persones. Sense mà d’obra aquestes empreses no poden consolidar-se ni créixer. Actualment és el major repte al qual ens enfrontem.
A més, un altre problema afegit a la contractació fixa, és la falta de personal per a temporades amb un augment important de la demanda turística, com els caps de setmana, agost o setmana santa. Temps arrere, aquests llocs de treball eren ocupats per estudiants que en el seu temps lliure s’oferien per a adquirir nous coneixements i responsabilitats a canvi de remuneració, però actualment es troben poques ofertes d’aquest tipus.
Així doncs, des de ASETMICO demanem a les administracions que orienten els seus programes d’ocupació a crear llocs de treball “reals” per a les empreses existents. La formació i la inversió en solucions digitals són imprescindibles per al nostre futur, sí, però el factor humà és primordial”

Finalment, des de l’associació d’empresaris turístics volen “posar en valor la qualitat de vida de tots els municipis que formen part de la nostra comarca, i animem a totes aquelles persones i famílies que busquen treball que tinguen en compte la nostra comarca com el seu lloc de treball”.

Directe