Tens més de 65 anys i prens més de cinc medicaments?

Sanitat revisarà els tractaments per a optimitzar la seua eficàcia i seguretat

El centre de Salut de Morella, en una imatge d'arxiu

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dissenyat una estratègia integral per a adequar la prescripció farmacològica en les persones majors de 65 anys que prenen més de cinc medicaments durant, almenys, sis mesos amb l’objectiu d’optimitzar l’eficàcia dels tractaments i vigilar la seua seguretat. El pla contempla revisar la múltiple medicació per franges d’edat i retirar la que no siga necessària o substituir-la per una altra més adequada, sempre amb vista a aconseguir la fi terapèutica buscada.

Un total de 468.921 majors de 65 anys prenen, almenys, cinc fàrmacs durant més de 180 dies en la Comunitat Valenciana, la qual cosa representa el 9,8% d’aquesta població. A elles es dirigeix aquesta estratègia, perquè l’edat genera canvis en l’organisme, que metabolitza de manera singular els medicaments, i perquè conforme es compleixen anys les malalties solen multiplicar-se i, amb elles, la medicació (receptada per personal facultatiu diferent i en diferents àmbits).

Aquesta polimedicación, quan és inadequada, té efectes negatius. De fet, s’estima que les reaccions adverses als medicaments són responsables de fins a un 30% dels ingressos hospitalaris en pacients majors. Les principals causes d’aqueixes reaccions són els usos inadequats, per exemple, més temps o a majors dosis de les indicades o sense tindre en compte possibles interaccions amb altres fàrmacs que també es prenen.

Per això, la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris de Sanitat començarà enguany a revisar els casos de pacients polimedicats i de més de 65 anys per a optimitzar l’eficàcia i seguretat dels seus tractaments. El full de ruta arranca aquest 2021 amb les persones de 75 o més anys que prenen més de 10 fàrmacs, per a progressivament aconseguir a tota la població polimedicada.

Per a poder escometre aquest procés, s’ha previst emprendre accions en tots els nivells assistencials i implicar tant professionals com a pacients.

Per al personal sanitari, s’ha redactat una guia que detalla com deixar de prescriure i s’han activat alertes informàtiques en els programes informàtics. Es tracta d’avisos que adverteixen de combinacions farmacològiques desaconsellades o de la taxa d’adherència al tractament. Tampoc es descuren els vessants formativa i informativa, ja que s’han programat sessions i cursos per al personal sanitari, així com publicacions de diferent periodicitat.

Per a la ciutadania també s’han previst xarrades divulgatives i s’utilitzarà el canal de difusió MedicamenTIC.

En aquest sentit, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha presentat les línies mestres del pla a la Direcció del Consell Valencià de Persones Majors, que ha col·laborat en la seua definició. Posteriorment, ho han conegut al detall en una trobada presidida per la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro.

La iniciativa, en paraules de Navarro, “coadjuva a l’apoderament dels i les pacients a través de la formació i la informació. A més, el treball coordinat de professionals i ciutadania redunda en una societat més sana, saludable, sostenible i, en última instància, feliç”.

Aquesta nova estratègia per a adequar la prescripció en majors de 65 anys ordena i completa, d’una forma integral, iniciatives anteriors sobre l’ús racional del medicament. S’alinea, a més, amb les directrius definides per l’Organització Mundial de la Salut, la Unió Europea, el Sistema Nacional de Salut i l’IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana.

Directe