Early Music Morella es presenta a Bèlgica i Països Baixos

La desena edició busca a potenciar la seua internacionalització

Early Music Morella es presenta a Bèlgica i Països Baixos

Early Music Morella, Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Menges, ha presentat, a Brussel·les (Bèlgica) i Amsterdam (Països Baixos) la desena edició d’aquest esdeveniment cultural i formatiu, que se celebrarà a la ciutat castellonenca del 16 al 22 de juliol i ha suscitat molt d’interés i la possibilitat de desenvolupar diverses iniciatives conjuntes en el futur. [Veure documentació adjunta].

L’objectiu, com en anys anteriors, és impulsar la internacionalització del festival i compartir les activitats i el programa que sota el títol Santa María abordarà des de les primeres antífones marianes, seqüències o himnes fins a les Cantigues de Santa María, eix central d’aquesta edició amb la celebració del 800 aniversari del naixement del seu autor, Alfons X El Savi (1221-2021), i l’Any Sant Xacobeo 2021.

Robert Cases, assessor artístic de Early Music Morella, es va reunir el dia 11 amb els responsables dels departaments francòfon i flamenc de Música Antiga del Real Conservatori de Brussel·les i amb els alumnes per a parlar-los de la formació d’excel·lència en el patrimoni musical que impartiran rellevants músics i ponents, així com els concerts, conferències i activitats que tindran lloc en el festival.

La institució belga va mostrar interés, després d’elogiar el nivell del professorat i la qualitat artística de les formacions i intèrprets en les diferents edicions, a plantejar futures col·laboracions per a estimular la formació postacadèmica dels estudiants que permeta als músics llicenciats agafar el ritme de treball en un entorn professional.

A la vesprada, l’Institut Cervantes de Brussel·les unia forces amb Early Music Morella, per segon any consecutiu, per a presentar el projecte i oferir un recital retransmés per streaming, que es publicarà en internet en uns dies, a càrrec de Cases, intèrpret de diversos instruments antics de corda premuda com la tiorba i la guitarra renaixentista i membre de Capella de Ministrers.

El concert, sota el programa Europa: música per a un festival renaixentista 2021, va incloure una selecció de melodies per a llaüt renaixentista en forma de danses i fantasies molt populars en les corts europees. El músic va abordar peces del valencià Luys de Milà, molt popular a Itàlia, repertori franc-borgonyó i italià, i obres del granadí Luys de Narváez, preservades gràcies a que la seua música va poder conservar-se en manuscrits alemanys. L’Institut Cervantes de la capital belga exposava en la seua pàgina web que el patrimoni musical del Renaixement conjuminava a Morella i Brussel·les mitjançant “un dels grans festivals espanyols de música antiga”.

Països Baixos,
territori de referència

En el Conservatori d’Amsterdam també es va informar, ahir, que Early Music Morella oferirà 14 concerts, 3 conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries, així com un curs, considerat un dels més destacats d’Europa, en el qual es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. Països Baixos és un territori de referència i bressol de la música antiga en tot el que concerneix la investigació, transferència de coneixements a la praxi, reproducció d’instruments amb criteris historicistes…

Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, ha destacat que “Early Music Morella ha tingut caràcter internacional des dels seus inicis i cada vegada són més les persones de l’alumnat i professorat que vénen ací amb motiu de l’acadèmia de música medieval i renaixentista, la qual cosa projecta la nostra ciutat per tot el món”.

Robert Cases, després d’aquest viatge, ha assegurat que “hem pogut constatar el reconeixement i el valor que s’atorga al projecte pedagògic i artístic que desenvolupa Early Music Morella en tres històriques i importants institucions: els conservatoris d’Amsterdam i Brussel·les, i l’Institut Cervantes belga”. Cases ha subratllat que “l’interés per la proposta facilitarà poder desenvolupar sinergies i col·laboracions en diferents iniciatives europees”.

Early Music Morella comptarà amb la presència de prestigioses formacions, artistes i cantants, i molts d’ells oferiran nombrosos cursos d’instruments per a aquesta mena de repertori, d’interpretació de música tradicional i de dansa. Així mateix, hi haurà conferències al llarg del festival i un debat coordinat per Juan Ángel Vela del Camp amb els periodistes i crítics musicals Maricel Chavarría, Alberto González Lapuente i Eduardo Torrico; visites guiades, exposicions, jam sessions, tallers de difusió de la música antiga entre joves, majors i col·lectius desfavorits en el seu vessant social.

Promoció
internacional

La Fundació Cultural CdM treballa en col·laboració i amb el suport de Turisme Comunitat Valenciana en el desenvolupament, promoció i projecció internacional de Early Music Morella i el projecte artístic, educatiu i social que duu a terme des de fa 10 anys. Les dues entitats van signar un conveni que, a més, té com a objectius dins de la difusió turística del patrimoni musical, l’organització de festivals, promoció de rutes turístiques, convocatòria de beques internacionals i organització de congressos, entre altres.

Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclásica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Xacobeo 2021, Universitat Jaume I, Fundació Baleària, Institut Europeu del Mediterrani (IEMed), Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-*EE) i Associació Ámbit.

Directe