Toc de queda a mitjanit i aforaments controlats tot i la fi de l’estat d’alarma

Aquestes restriccions a la Comunitat Valenciana estan avalades per la justícia

El Ple del Consell, reunit a Guardamar del Segura

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana dona el vistiplau a les restriccions que la Generalitat Valenciana vol començar a aplicar a partir d’aquest diumenge, dia en el que acaba l’estat d’alarma del govern. Els magistrats delimiten la vigència d’aquestes restriccions al període comprés entre el 9 i el 24 de maig, i no fins al 30 de maig com demanava el Consell valencià, que també estableixen que serà l’evolució de la pandèmia i el ritme de la vacunació els que determinen “la necessitat –o no- de la seua pròrroga o l’adopció per l’autoritat competent de mesures de major laxitud en l’afectació a drets fonamentals”.

La limitació de la mobilitat nocturna es redueix dues hores i s’aplicarà de 12 de la nit a 6 del matí. Per la seua banda, la prohibició de reunions de més de 10 persones tant en interiors com exteriors es manté encara vigent. Puig assegura que mantindre el toc de queda és “un senyal d’alerta” per a continuar sent prudents i recorda que a partir del 9 de maig “encara no torna la normalitat”. A més, reconeix que amb la finalitat del confinament perimetral i l’augment de la mobilitat, hi haurà més risc de contagis de coronavirus, així que demana mantindre totes les mesures de seguretat.

La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia considera que la Llei de Salut Pública de 1986 proporciona suficient cobertura normativa per a adoptar aquestes restriccions als drets fonamentals. L’acte estableix que les mesures són idònies, necessàries i proporcionades per a atallar la transmissió del virus. La Sala considera que seria “desitjable” una “producció normativa idònia i ad hoc que solvent els problemes interpretatius amb els quals ens trobem i evite la conseqüent contradicció de criteris a les quals assistim en el seu moment i estem abocats a repetir en aquest moment de finalització de l’estat d’alarma”, una intervenció legislativa com la que ja es va produir a l’inici de la pandèmia “per diversos països del nostre entorn geogràfic i cultural”.

El que sí es dona per acabat un cop caigut l’estat d’alarma serà el confinament perimetral de la Comunitat Valenciana. Des del passat 30 d’octubre no s’ha pogut ni entrar ni eixir de la Comunitat Valenciana excepte per raons d’estudi o de treball, per a labors de cura o acompanyament, o per qüestions mèdiques degudament acreditades.

Bars i restaurants oberts
fins pràcticament mitjanit

A partir del diumenge també s’ampliaran els horaris de bars i restaurants i els aforaments màxims en diferents activitats. Els locals d’hostaleria i restauració podran continuar obrint les seues terrasses amb tot l’espai permés. La principal novetat és que l’hostaleria podria fer-ho, tant dins com fora, fins a pràcticament la mitjanit, tot i que aquest fet encara no s’ha confirmat. És possible a més que s’amplie l’aforament dels interiors.

En tot cas, el president Puig recorda que la Comunitat Valenciana continua sent una de les regions d’Europa amb menys incidència de coronavirus i considera que és gràcies al “esforç” de la ciutadania.

Aquestes noves mesures s’anunciaran de forma oficial aquest dissabte al migdia, després de la reunió de la mesa interdepartamental de lluita contra la covid.

Directe