Benicarló homenatja els dos veïns deportats al camp de concentració de Mauthausen

Els benicarlandos Antonio Machordom Coll i José Calvet Febrer van ser assassinats al 1942

Amb motiu del Dia d’homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració i a totes les víctimes espanyoles del nazisme, que es commemora el 5 de maig, l’Ajuntament de Benicarló ha volgut homenatjar Antonio Machordom Coll i José Calvet Febrer, els dos benicarlandos que van ser deportats a Mauthausen i posteriorment assassinats al camp d’extermini de Gusen.

Antonio Machordom (Benicarló, 1901) i José Calvet (Benicarló, 1914) van estar entre els més de 8.000 republicans espanyols que es calcula que van estar presos a Mauthausen. Segons les dades verificades, van ser un total de 655 valencians procedents de 271 municipis les persones deportades que van arribar als camps de concentració i extermini nazis.

L’homenatge, presidit per l’alcaldessa, Xaro Miralles, s’ha dut a terme al passeig de Manuel Azaña, al costat de l’olivera plantada en memòria dels dos benicarlandos. També hi ha assistit els regidors de la Corporació Municipal i els familiars de les víctimes, que han tingut paraules de record per als seus familiars assassinats.

David Garcia, familiar d’Antonio Machordom, i Covadonga Calvet, familiar de José Calvet, han evocat la història familiar i els vincles emocionals amb els dos benicarlandos deportats i han fet una crida a lluitar per tal que la història no es torne a repetir.

L’alcaldessa, per la seua banda, ha destacat que «Antonio Machordom i José Calvet representen una part fonamental de la nostra història democràtica pel seu exemple de lluita per la democràcia i la llibertat, i és per això que avui, al seu poble, volem recordar-los i honrar la seua memòria». «Sabem —ha apuntat— que no podrem esborrar el patiment sofert per ells i les seues famílies. Simplement volem retornar-los la dignitat com a persones».

L’alcaldessa ha finalitzat dient que «aquest acte ha de servir també per a transmetre a les futures generacions uns fets que mai més s’han de tornar a repetir».

L’acte ha finalitzat amb la lectura d’un manifest institucional en record i homenatge als espanyols deportats i morts en camps de concentració i a totes les víctimes valencianes i espanyoles del nazisme. La lectura ha anat a càrrec de l’alcaldessa, el regidor de Cultura, Pedro Manchón i els portaveus dels grups municipals a l’oposició, Juan Antonio Mañá (PP), Benjamín Martín (Ciudadanos) i Marta Escudero (Compromís).

Directe