Es restaurarà l’orgue històric de Sant Jordi

L'ajuntament i la Diòcesi de Tortosa treballen per posar en valor l'instrument destrossat a la Guerra Civil

Es restaurarà l’orgue històric de Sant Jordi

L’Ajuntament de Sant Jordi està treballant de la mà dels veïns del poble per a recuperar l’esplendor de l’històric orgue de la seua església. Es tracta d’una joia artística de 1735, que era considerat com el millor de la província fa un segle, obra del fabricant d’orgues “Don Matías Salanova”. L’orgue va ser destrossat per uns joves en 1936, portats allí per membres del comitè local anarquista amb l’objectiu de desfer l’orgue de l’església.

Per a buscar una solució que permeta posar en valor l’òrgue de Sant Jordi, l’Ajuntament està treballant juntament amb els responsables autonòmics de la Direcció General de Patrimoni i de la Diòcesi de Tortosa. De moment estan avaluant els danys patits, estudiant com restaurar-ho i buscar el finançament dels treballs, que consideren que ascendiran a més de 250.000 euros.

Iván Sánchez Cifre, alcalde de Sant Jordi, ha assegurat que “estem tots molt conscienciats en la necessitat de recuperar aquesta obra d’art de quasi tres segles i que va ser construït gràcies a l’esforç dels veïns del poble. Precisament, he d’agrair que ara també estiguen sent els veïns de Sant Jordi els primers que s’hagen implicat a impulsar aquesta iniciativa per a recuperar l’històric orgue de la nostra església”.

Durant l’estiu passat, l’alcalde de Sant Jordi, Iván Sánchez, ja va promoure una reunió entre representants de la Conselleria de Cultura i la direcció de Patrimoni de la Diòcesi, a la qual va assistir el mateix Bisbe de Tortosa, estimant que el cost de la recuperació podria superar els 250.000€. Malgrat això, es va iniciar formalment un procés de restauració que confien que puga arribar a bon terme. Cal tindre en compte que fa uns 20 anys es va intentar també una restauració, que es va valorar llavors en 1.100.000€ i es va desistir finalment per la seua elevada quantitat.

Recentment van visitar l’església de Sant Jordi Vicente Ros, organista, doctor per la Universitat de València i catedràtic d’orgue i clavecín, i Luis Miguel Rico, actualment l’únic constructor d’orgues de la Comunitat Valenciana, a fi d’estudiar les possibilitats de restauració de l’orgue de l’església.

Són els propis veïns de Sant Jordi els que més s’han implicat en aquesta iniciativa, creant l’associació “Amics de l’Orgue”, que van netejar personalment el lloc on es troben les restes de l’orgue, del qual es va traure tot el fem cuidant de no desbaratar més del que ja estava. Es van trobar entre els enderrocs 26 flautes de fusta soltes, que havien sigut arrancades de l’instrument i tirades per allí, les d’estany van desaparéixer totes. Originalment hi havia en total unes 1.475 flautes, segons es desprén de les conduccions d’aire encara existents.

Directe