L’Ajuntament presenta el cens d’espècies d’aus urbanes

Es tracta d'un estudi per conscienciar entre la ciutadania la protecció i preservació d'aus i ratpenats

La Regidoria de Transició Ecològica, encapçalada per Hugo Romero, ha presentat aquest matí el cens d’espècies d’aus urbanes realitzat per Apnal-Ecologistes en Acció. Es tracta del segon estudi d’aquestes característiques que es realitza a Vinaròs amb l’objectiu de detectar les espècies d’aus protegides que hi ha en el nucli urbà, estimar la seua població i identificar els principals riscos per a garantir la seua protecció.

El regidor Romero ha destacat que “aquesta iniciativa es va engegar durant la passada legislatura amb la instal·lació de caixes niu en diferents punts de la localitat per a afavorir la cria de les aus urbanes, com ara les falcilles i orenetes, així també com la reproducció dels ratpenats. Segons insistia l’objectiu és protegir la fauna urbana i millorar la convivència amb l’entorn de la ciutat. En aquest sentit, assenyalava que aquestes dues espècies són una ajuda molt important per a lluitar contra els mosquits, segons afegia, una sola oreneta pot menjar fins a 850 mosques o mosquits en tan sols un dia.

Romero comentava que per a garantir la protecció d’aquesta fauna urbana des dels serveis tècnics municipals es treballa en la redacció d’una ordenança municipal per ampliar la seua protecció, així com garantir el manteniment de les caixes niu.

La presidenta d’Apnal-Ecologistes en Acció, Deborah Fandos, ha sigut l’encarregada de detallar el cens on sobretot ha destacat que hi ha una gran població d’orenetes i falcilles, en especial a la plaça de bous i a l’avinguda de Maria Auxiliadora, així també com de ratpenats, en altres punts de la localitat. Segons indicava el principal inconvenient que pateixen, en especial les aus, és la destrucció dels nius, un acte que està prohibit i penalitzat amb multes que podrien arribar fins als 3.000 euros.

Fandos comentava que en alguns casos la destrucció dels nius es fa de forma involuntària pel desconeixement de la seua existència o per estar en una ubicació complicada, com exemple a sobre d’una persiana. En aquest sentit, assenyalava que es recomana no realitzar obres durant l’època de cria i oferir alternatives de nidificació, com ara caixes niu, en cas de detectar que s’ha ubicat en una situació compromesa.

Programació
mediambiental

Durant la roda de premsa el regidor Hugo ha aprofitat per recordar alguns dels actes previstos dintre de la programació “Activitats Medi Ambient”. Divendres 30 d’abril Apnal-Ecologistes en Acció oferirà el seminari web “El mediterrani, un mar singular” a càrrec de la Biòloga, Oceanògrafa i doctora per la Universitat de Girona, Conxi Rodríguez, mentre que per al 6 de maig oferirà també el seminari web “La importància de la conservació dels insectes” a càrrec de l’experta Carol Martín.

El 9 de maig, Dia Mundial de la biodiversitat, Itinerantur proposa una activitat didàctica al paratge de Sòl de Riu i taller de petjades, perquè els més petits puguen identificar la fauna a través de la seues empremtes.

Directe