La Comunitat Valenciana ja té més immunitzats que contagiats

Un total de 394.281 persones han completat el procés de vacunació, mentre que 389.706 s'han contagiat

La vacunació a la residència de Morella, el passat gener

La quantitat de persones que han rebut la pauta òptima de vacunació contra la COVID-19 en la Comunitat Valenciana ja supera el total de persones que s’han contagiat des de l’inici de la pandèmia. En concret, un total de 394.281 persones han completat el procés d’immunització, mentre que 389.706 han contret la infecció per SARS-CoV2 des que es va declarar la pandèmia.

La Comunitat Valenciana disposa actualment de quatre vacunes: dos de ARNm (Comirnaty de BioNTech/Pfizer i Moderna), la vacuna de vectors Vaxzevria de AstraZeneca i la del laboratori Janssen (filial europea de Johnson & Johnson), que va començar a arribar la setmana passada.

El total de dosis administrades, tenint en compte a les quatre farmacèutiques, ascendeix a 1.519.428. Considerant que l’Estratègia nacional de Vacunació exclou de moment a la població infantil i adolescent fins a 16 anys com a grup a vacunar (entre altres motius perquè les vacunes autoritzades no disposen de resultats de la seua utilització en aquesta població), un 35,59% de la població a vacunar de la Comunitat Valenciana té ja posada almenys una dosi, que ofereix entorn d’un 70% de protecció. Un 9,24% té la protecció òptima.

El grau màxim de protecció no s’aconsegueix de manera immediata després de l’última punxada. En el cas de Pfizer/BioNTech, s’obté transcorreguts 7 dies després de la segona dosi; amb la vacuna anti-COVID-19 de Moderna, 14 dies després de la segona dosi; amb la vacuna de AstraZeneca 28 dies després de la segona dosi i amb la vacuna de Janssen als 14 dies després de la seua administració.

S’han de seguir
complint les normes

Com canvia l’estar vacunat al dia a dia? Poden fer vida normal després de la vacuna? La resposta és rotunda: No. Els que estan vacunats, inclús si han rebut les dues dosis recomanades pels laboratoris per a assolir el grau òptim d’immunitat, han de continuar portant mascareta, mantindre la distància de seguretat i la higiene de mans, així com ventilar espais tancats. “Ara com ara, rebre la vacuna no permet relaxar les mesures de seguretat. És més, les normes establides per les autoritats sanitàries són iguals en aquest moment per a vacunats i no vacunats”, comenta el doctor Salvador Peiró, investigador en l’Àrea d’Investigació en Serveis de Salut i Farmacoepidemiologia de FISABIO.

“Els assajos clínics d’autorització de les diverses vacunes evidencien que la vacunació és efectiva per a reduir els casos de COVID-19 simptomàtica en tots els grups d’edat. Inclús quan s’infecten, el risc de desenvolupar COVID greu és molt inferior”, explica Peiró. Encara més, els casos reportats de reinfecció, prossegueix, són anecdòtics.

Ara bé, hi afig, “si les persones vacunades relaxen les mesures de protecció (mascareta, distància, higiene de mans i ventilació) quan encara queden persones pendents de rebre la primera o la segona dosi, podria incrementar-se la transmissió i els quadros greus de COVID-19 entre els convivents, companys, amics i contactes pròxims dels i les vacunats/ades”.

A més, la vacunació no comença a ser efectiva fins després de dues o tres setmanes d’haver rebut la primera dosi i, en les pautes que en requereixen dues, no s’assoleix el nivell de protecció òptim fins que han transcorregut dues setmanes de la segona punxada. “Fins aquest moment, i especialment en les dues o tres primeres setmanes després de la primera dosi, les persones no han generat els anticossos que les protegiran de la malaltia i han de tindre una cura especial”, recorda l’investigador.

En conclusió, mantindre les precaucions enfront del coronavirus, inclús després d’haver sigut vacunats, ajuda a evitar infeccions en les persones que han rebut les dues dosis i, sobretot, protegeix d’emmalaltir els que estan pendents de ser immunitzats. Per tant, mentre avança la vacunació de tota la població, com menys persones contraguen el virus, menys probabilitat hi haurà que els grups més vulnerables hi entren en contacte, o almenys en càrregues víriques elevades.

Directe