S’amplia l’horaris de bars i restaurants fins les 22 hores

S'allarga també fins a l'hora del toc de queda l'apertura dels comerços

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha comparegut junt amb la consellera de Sanitat Ana Barceló per tal d’informar dels acords adoptats en la Mesa interdepartamental de Prevenció i Actuació davant la covid-19.

En aquesta trobada s’ha decidit alleugerir les restriccions d’una forma “gradual i responsable”, estant bàsicament enfocat cap als horaris d’apertura, tant de bars i restaurants com del comerç:

▸ S’amplia l’horari de l’hostaleria fins al toc de queda establert a les 10 de la nit. Els aforaments continuaran com ara: al 100 % en les terrasses, un terç en l’interior dels locals i taules de 6 persones màxim”

▸ S’amplia l’horari màxim del comerç fins a les 10 de la nit. Els aforaments continuaran com ara

▸ Les activitats culturals, com cines, teatres, museus o auditoris, augmenten el seu aforament interior del 50 a 75%

▸ Les cerimònies i celebracions incrementen el seu aforament del 30 al 50%

El president Puig ha anunciat que “hem decidit prorrogar durant 15 dies més la resta de mesures vigents”.

Roda de premsa Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19

Les mesures entraran en vigor aquest proper dilluns i acabaran amb la nova fase que comportarà la fi de l’estat d’alarma, amb la mirada posada en la vacunació i l’arribada de l’estiu. “Aquesta serà l’última quinzena abans que acabe l’estat d’alarma i comence una nova fase, un nou temps d’esperança marcat per la proximitat de l’estiu i l’avanç de la vacunació”, ha manifestat.

Ximo Puig s’ha referit al “immens esforç” de la societat valenciana i a la “desescalada prudent” que s’està duent a terme, gràcies a la qual cosa “ens trobem en una posició única a Espanya i a Europa, ja que som una de les regions europees amb menor incidència”. El president ha assegurat que, respecte a fa un mes, la Comunitat Valenciana presenta la meitat de casos actius, la meitat de persones hospitalitzades, la tercera part d’ingressats en UCI, i quasi el triple de persones vacunades.

Així mateix, ha destacat que la incidència actual és de 40 casos per 100.000 habitants, la qual cosa suposa una xifra 6 vegades inferior a la mitjana espanyola, i situa a la Comunitat com l’única autonomia en situació de risc baix. A més, ha incidit en què aquests indicadors converteixen a la Comunitat en un referent europeu, ja que cap país presenta unes dades similars.

Un milió
d’habitants immunitzats

En el transcurs de la roda de premsa, el president ha incidit en la necessitat de fer un “últim esforç” mentre avança el procés de vacunació, que ha qualificat de “segur, àgil i eficient”, pel qual ja estan immunitzats més d’un milió d’habitants, és a dir un de cada cinc residents en la Comunitat Valenciana.

En concret, ha explicat que quasi el 70% dels majors de 80 anys estan vacunats amb la pauta completa i tots han rebut, almenys, una dosi. Quant a les persones de 70 a 79 anys, més del 50% han rebut una dosi; percentatge que aconsegueix el 33% en el grup d’edat de 60 a 69 anys.

Referent a això, el president ha agraït “l’esforç organitzatiu, l’eficiència logística i la humanitat en el tracte” que han mostrat els equips de vacunació de la sanitat valenciana durant tot el procés, especialment en la vacunació massiva iniciada aquesta setmana.

Pla Resistir Plus amb
647 milions d’euros

Durant la seua intervenció, el president també ha explicat que la Generalitat s’enfronta al triple repte de “combatre l’epidèmia silenciosa en la salut mental”, per al que s’ha creat un comissionat per a atendre la salut psicològica de la població valenciana; “evitar brots de desigualtat en l’eixida de la crisi”, per la qual cosa s’estan desenvolupant accions dirigides a crear treball i reforçar la protecció social; i en tercer lloc “fer justícia amb els quals pitjor ho han passat”.

Finalment, ha avançat que el nou pla d’ajudes Resistir Plus, que serà presentat en els pròxims dies, contempla 647 milions d’euros per a “reforçar a les empreses, els autònoms i els treballadors que més s’han sacrificat”, i ha assegurat que els esforços realitzats per l’hostaleria i el turisme seran recompensats amb aquestes ajudes.

En la reunió de la comissió interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Directe