L’UJI investeix del grau de doctor honoris causa al morellà Xavier Querol

L’alcalde Rhamsés Ripollés i el president de la Generalitat Ximo Puig ha assistit a l’acte

L’UJI investeix del grau de doctor honoris causa al morellà Xavier Querol

La Universitat Jaume I ha investit com a doctor honoris causa el geòleg Xavier Querol, en un acte acadèmic en el qual el catedràtic d’Enginyeria Química de l’UJI Eliseo Monfort ha actuat com a padrí. L’acte ha estat presidit per la rectora de l’UJI, Eva Alcón; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis, i la secretària general de l’UJI, Cristina Pauner.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “és un honor per a la nostra ciutat comptar entre els nostres veïns i veïnes amb un científic tan important com Xavi Querol i que avui siga investit honoris causa per la Universitat Jaume I”. Així, Rhamsés ha reiterat “la importància del treball científic de Xavier, la seua sempre permanent col·laboració amb l’ajuntament i el conjunt de la ciutat, és un plaer assistir a aquest acte que li reconeix el seu treball i en una universitat com és l’UJI, amb la que tenim tant cooperació com projectes de futur”.

«Ens dirigim cap a un escenari climàtic
problemàtic si no actuem urgentment»

Xavier Querol ha impartit la lectio de la seua investidura amb el títol «Contaminació atmosfèrica: d’on venim i on anem» en la qual, d’una forma molt didàctica, ha explicat, en primer lloc, quines havien estat les causes de l’actual composició atmosfèrica i, en segon lloc, quina havia estat la perjudicial influència humana. El nou doctor honoris causa per l’UJI ha comentat que «durant els darrers 500 milions d’anys els canvis de concentració d’oxigen i diòxid de carboni han estat molt intensos atesa la fluctuació d’emissions i embornals geològics» i que durant l’Antropocè (meitat del segle XX) «la influència de l’ésser humà sobre la Terra ha produït canvis importants en l’equilibri biogeoquímic de l’atmosfera, hidrosfera, criosfera i biosfera».

Acte íntegre d’investidura com a doctor honoris causa de Xavier Querol

En la segona part de la lectio, Querol ha parlat sobre la qualitat de l’aire i encara que s’ha mostrat optimista perquè existeixen opcions per a reduir els nivells de contaminació actuals, especialment en el cas del trànsit, ha evidenciat la seua preocupació per l’escàs marge de maniobra, al voltant d’una dècada, pel que fa als gasos d’efecte hivernacle i que «s’incrementen any rere any, fet que ens dirigeix a un escenari climàtic problemàtic si no actuem de manera urgent», ha assegurat.

El professor, qui considera que «desenvolupar recerca en matèria de medi ambient no és en l’actualitat una tasca individual, sinó de grup» ha tingut paraules d’admiració per a l’Institut de Tecnologia Ceràmica, «exemple de com la ciència i la tecnologia donen suport al desenvolupament d’una regió» i ha agraït el suport i la col·laboració als professors Escardino i Monfort, així com al personal de l’institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) i als seus mestres, companys i companyes i família.

Per la seua part, la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha felicitat Querol per la seua manera d’entendre i viure l’activitat investigadora, «tot un exemple de compromís amb la millora de la qualitat de vida de les persones que estic segura que inspirarà molts joves investigadors i investigadores», ha afirmat. D’altra banda, la primera autoritat acadèmica ha incidit en la seua intervenció en la falta d’inversió en R+D+I a Espanya, que es troba a la cua dels països de l’OCDE. En aquest sentit, ha demanat una alineació dels esforços, des de l’àmbit autonòmic fins a l’europeu, per a situar la investigació i la innovació com a prioritats estratègiques. «A més del finançament, trobem dificultats per a estabilitzar el personal investigador o per a disposar de més instruments per a atraure i retenir talent. Només superant aquests obstacles podrem convertir l’R+D+I en el quart pilar de l’estat del benestar, juntament amb la sanitat, l’educació i els serveis socials», ha assenyalat.

Querol és assessor de Puig
en la pandèmia del cororavirus

El president de la Generalitat, el també morellà Ximo Puig, ha destacat les aportacions realitzades per l’investigador del CSIC Xavier Querol en la lluita contra la pandèmia, després d’assistir a l’acte acadèmic en el qual ha sigut investit doctor ‘honoris causa’ per la Universitat Jaume I de Castelló.

Durant la seua intervenció, el president ha agraït a Xavier Querol el seu compromís amb la Comunitat Valenciana, així com el seu treball “generós i altruista”, en col·laborar amb la Generalitat Valenciana formant part del grup de persones expertes en múltiples disciplines que assessoren el Consell sobre l’evolució de la pandèmia. Així mateix, el president ha destacat que gràcies als estudis de Querol sobre la influència dels aerosols en la transmissió del coronavirus, la Comunitat Valenciana va ser la primera autonomia a posar de manifest la necessitat de la ventilació com un dels elements clau en la lluita contra la pandèmia.

El cap del Consell ha manifestat la necessitat de visibilitzar a tots els investigadors de la Comunitat Valenciana “que estan treballant per a generar un ecosistema favorable a la investigació”, i ha assenyalat com a exemple de les múltiples generacions de científics que actualment treballen en laboratoris i en universitats a Xavier Querol.

Finalment, ha assegurat que la pandèmia “ens ha deixat la lliçó de valorar la ciència” perquè, segons ha dit, “s’ha mostrat més eficient que mai, ja que en tan sols onze mesos hem pogut disposar de vacunes contra la COVID-19 i donar remei a una situació tan dramàtica com la viscuda”.

Xavier Querol és Professor d’Investigació del CSIC a l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), on investiga en geoquímica ambiental, especialment la relacionada amb la contaminació atmosfèrica. Doctor en Ciències Geològiques per la Universitat de Barcelona, va realitzar el postdoctorat a BGS-NERC al Regne Unit. Posteriorment es va incorporar a l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC i, l’any 2008, a l’IDAEA. Ha dirigit nombrosos projectes nacionals i europeus, entre els quals es troba l’acabat de premiar com a millor projecte LIFE Green City l’any 2018 per la Direcció General de Medi Ambient de la CE entre altres premis. També ha publicat al voltant de 600 articles en revistes científiques indexades. Va rebre el premi Rei Jaume I l’any 2013 i l’Ajuntament de Morella li va atorgar la Creu de Santa Llúcia i màxima distinció de la ciutat.

Directe