Ximo Puig anuncia 15 dies més de restriccions pel coronavirus

"No hi haurà cap restricció ni un dia més del que siga necessari"

“Des de la perspectiva de la prudència màxima i de consolidació de l’estabilitat sanitària hem decidit prorrogar la gran majoria de mesures en vigor durant 15 dies més. Ara bé, introduïm tres accions que a continuació detallaré”, ha explicat Ximo Puig en roda de premsa després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19.

▸ En l’àmbit privat, es permetrà la reunió de dos grups de convivints dins de les cases

▸ En l’àmbit públic, s’amplia de 4 a 6 les persones que es poden reunir. Això implica que les taules d’hostaleria podran ser de 6 persones. En l’esport es podrà fer grups de 6 persones

▸ Es flexibilitzen les condicions per a visitar les residències immunitzades. Ara mateix estan vacunades el 100% residències i de professionals sociosanitaris i vora el 95% de majors de 80 anys

Les mesures estaran en vigor des del dilluns, 12 d’abril, i fins al diumenge, 25 d’abril. La resta de mesures vigents continuaran com estan fins ara i “no hi haurà cap restricció ni un dia més del que siga necessari”. El president ha recordat, en aquest context, que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha avançat la intenció de no prorrogar l’estat d’alarma, que acaba el 9 de maig, i ha precisat que, si així es concreta, abans que decaiga l’estat d’alarma alçarà el perimetraje autonòmic de la Comunitat Valenciana.

Tal com ha especificat Ximo Puig, el pròxim 22 d’abril es tornarà a reunir la Mesa Interdepartamental i, fins llavors, la consellera de Sanitat anirà mantenint reunions amb els diferents sectors afectats. A més, ha concretat que el 4 de maig es mantindrà una nova reunió d’aquest mateix òrgan, l’última abans de la fi de l’estat d’alarma.

El president ha assenyalat que la Generalitat va establir fa 25 dies “el marc normatiu més cautelós” de les 17 comunitats, i el resultat ha sigut un descens de la circulació del virus a la meitat i la menor presència del SARS-CoV-2 de tota Espanya (5 vegades inferior a la mitjana estatal), unes dades que permeten afirmar que “no hi ha cap país d’Europa amb una incidència menor que la Comunitat Valenciana”.

D’acord amb aquestes dades, aqueixa millora sanitària ha propiciat que s’haja reduït a la meitat el nombre de persones hospitalitzades en tres setmanes i també s’ha manifestat en què, en els últims 23 dies haja mort, la tercera part de persones que en els 23 dies anteriors.

“En només dos dies de febrer perdíem a més valencians que en aquestes 3 setmanes”, ha assenyalat el president, que ha agregat que l’objectiu era “salvar vides”, alguna cosa que s’està aconseguint “gràcies a l’esforç, la responsabilitat i el sacrifici” de la ciutadania i al “treball admirable” de la plantilla de professionals de la Sanitat.

Roda de premsa Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19

Importants avanços
en vacunació

“Per fi tenim una situació de control de la pandèmia com no teníem des del principi del passat estiu, i només puc donar les gràcies a la ciutadania, perquè mai havíem fet res tan important tots junts”, ha manifestat Puig, que ha destacat els importants avanços en vacunació, atés que en aquestes tres setmanes s’ha doblegat el número de dosis administrades, fins a aconseguir aquesta setmana el milió de dosis ja posades a la ciutadania valenciana.

Ha al·ludit a més al fet que, en l’actualitat, s’ha arribat a les 18,4 dosis per cada 100 habitants, una posició “millor” que la de països de l’entorn com França, Alemanya o el Canadà, i al fet que la Comunitat és la quarta autonomia amb més proporció de vacunes administrades, el 81%.

En aquest context, ha subratllat que, encara que la previsió sobre l’arribada de vacunes que ha anunciat el Govern és “molt esperançadora”, es necessiten més, “perquè només la vacunació universal farà possible superar la pandèmia”. I la Generalitat -des de la màxima lleialtat-, defensarà aquesta postura allà on siga necessari”, ha puntualitzat Ximo Puig, per a agregar que així ho ha fet en demanar a Brussel·les que les patents no retarden la vacunació.

“Aqueix és l’únic camí: una vacunació segura, eficient, universal i àgil”, un objectiu, el de superar la pandèmia, que s’ha d’aconseguir a través d’una “doble via”, que passa per “accelerar” el procés d’immunització i per actuar amb “màxima prudència” i amb “proporcionalitat”, però sense “presses” ni “precipitacions”, atés que es desconeix l’impacte de les festes de Setmana Santa, ha indicat.

“Per als valencians, el pitjor de la pandèmia ja ha passat, estem eixint del túnel, i veiem molt més que la llum”, ha manifestat també el cap del Consell, qui ha assegurat que l’eixida a la crisi “demana una gestió rigorosa, una unitat social i la màxima sensibilitat amb treballadors, autònoms i empreses afectades”.

En aquest sentit, ha avançat que, dins del Pla Resistir desplegat per la Generalitat, s’estan tramitant els expedients de 68.000 sol·licitants i que s’estima que les ajudes previstes arriben a més del 95%. I també ha concretat que les ajudes a autònoms i autònomes i a empreses gestionades directament per la Generalitat s’estima que es paguen entre aquest mes i el de maig.

En la reunió de la comissió interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i els consellers d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Directe