L’Aplec dels Ports també es mostra contrari a les línies d’alta tensió a la comarca

El col·lectiu es suma a la resta d'entitats i associacions que han mostrat la seua disconformitat

El col·lectiu del 42é Aplec dels Ports també es suma a les diferents entitats i associacions dels Ports, que han mostrat el seu rebuig a la col·locació de les noves línies de molt alta tensió al territori. Al llarg del comunicat, el col·lectiu ha manifestat deu raons per les quals mostren la seua disconformitat a aquest projecte, tot i això, remarquen que estan a favor de les energies renovables.

En primer lloc, consideren que condiciona la vida i l’habitatge de les persones dels Ports, i denuncien que s’ha gestat a l’esquena de la ciutadania amb la finalitat de deixar uns terminis molt reduïts per fer qualsevol al·legació. En segon lloc, recriminen que les notícies i informacions sobre el projecte arriben en temps de pandèmia i en dies festiu. També expliquen que el projecte pretén quintuplicar la potència dels aerogeneradors actuals de la comarca. Un fet, que segons apunta Antonio Turiel, no és necessari a més que tampoc és possible. Per tant, desembocarà en la creació d’una bombolla especulativa de les energies renovables, arribant a produir més de la consumible.

En quart lloc, exposen que alguns estudis mostren que dels 40 municipis del territori valencià que compten amb parcs eòlics, només 2 o 3 han guanyat població, la resta n’han perdut; a més aquestes empreses, com Forestalia, que gestionen aquests parcs i estacions tenen concessions de 30 anys, així que si no els ix rendible poden abandonar el projecte i els danys al territori no són reversibles. Des del col·lectiu també remarquen que els estudis d’impacte ambiental només perceben els problemes per a la salut durant el muntatge i la instal·lació de les línies, però no als efectes al llarg termini com el contacte amb les ones electromagnètiques o el soroll de les torres; a més també dels problemes que comporta per a la ramaderia, la modificació del paisatge, i remarquen que molts d’aquests territoris on s’instal·laran estan declarats zones d’especial protecció per a les aus i llocs d’importància comunitària.

Des de l’Aplec dels Ports, per últim, recalquen que és un projecte que novament mostra l’abandonament de l’estat i les grans administracions a la nostra zona.

Directe