8.100.000 euros per a posar caixers en 124 municipis en risc de despoblació

A Castelló opten a aquest servei un total de 53 municipis

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publica avui una resolució de Presidència de la Generalitat, per la qual es convoquen “ajudes destinades a incentivar i fomentar la prestació de serveis bancaris bàsics a través, principalment, de la instal·lació, manteniment i posada en funcionament de caixers automàtics en determinats municipis i nuclis de població en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana”.
Aquesta acció de la Generalitat s’emmarca en l’aposta del Consell per a fer front al fenomen de la despoblació mitjancant l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant). Dins d’aquesta estratègia, s’ha establert una convocatòria d’ajudes que preveu una inversió de 8.100.000 € distribuïdes en cinc anualitats. La corresponent a l’exercici 2021 té una dotació d’1.012.500 €.

Una convocatòria que es va haver d’anul·lar l’any passat per la pandèmia de la Covid-19. Per a Jeanette Segarra, Directora General de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), “Aquest sempre ha estat un projecte fonamental per al Consell que es va haver d’ajornar per circumstàncies sobrevingudes, però ara ja veiem la llum al final del túnel. Ara el que esperem és que a finals de juliol estiguem instal·lant els caixers automàtics en els nostres pobles. Per a nosaltres els serveis bancaris són una qüestió de drets, no una qüestió econòmica”.

Segons recull la resolució publicada avui podran ser beneficiàries de les subvencions “les entitats bancàries autoritzades per a operar a Espanya, així com aquelles altres especialitzades en mitjans de pagaments que comptin amb autorització del Banc d’Espanya per a la instal·lació, gestió i explotació de caixers automàtics. Les entitats no bancàries, indicades en l’apartat anterior hauran d’acreditar la seva solvència tècnica amb un mínim de quatre anys d’experiència en aquesta mena d’activitats i hauran de comptar amb una xarxa mínima instal·lada a Espanya de 500 caixers”.

D’altra banda,”La quantia màxima de la subvenció, corresponent a l’exercici anual complet, per a l’entitat que realitzi la millor oferta econòmica, no podrà ser superior a quinze mil euros (15.000 €) per caixer automàtic instal·lat i en funcionament”.

Es mantenen les quatre zones d’actuació, atenent raons d’ubicació geogràfica, a les quals poden optar les entitats interessades en la prestació d’aquest servei.

A la convocatòria feta en el seu moment pel Consell entre els municipis per a sol·licitar la instal·lació del servei es van sumar 124 ajuntaments que van sol·licitar la instal·lació de 135 caixers i la petició dels quals ja va ser aprovada. D’ells, 53 a les comarques de Castelló, 24 en la d’Alacant i 58 a la província de València.

A Castelló ho han sol·licitat: Aín, l’Alcúdia de Veo, Ares del Maestrat, Castellfort, Xiva, Culla, Eslida, Herbers, La Jana, La Mata, Olocau del Rei, Palanques, Portell, Serratella, Sant Rafael del Rio, Tírig, Todolella, Vallibona, Vilar de Canes, Venda de Sant Antoni (Cabanes), Villores, Sorita, en la Zona 1; i Algímia dr Alomnacid, Almedíjar, Arañuel, Argelita, Ayodar, Begís, Benafer, Castellnou, Caudiel, Xóvar, Cirat, Cortes d’Arenós, Sant Vicente de Piedrahita (Cortes de Arenoso), Espadilla, Fanzara, Fuentes de Ayodar, Geldo, Ludientr, Matet, Montan, Pina de Montalgrao, Puebla de Arenoso, Sot de Ferrer, Teresa, Toga, Torás, el Toro, Torrechiva, Vall de Almonacid, Villanueva de Vover i Zucaina, en la Zona 2. A ells es podrien sumar altres cinc municipis, Torralba, Pavías, Figueras, Azuebar, i Benafigos, que també ho han sol·licitat.

Directe