Diputació destinarà 197.000 euros per a recuperar quatre temples de la diòcesi de Tortosa

En una reunió amb el Bisbe de Tortosa han obert l'agenda restauradora

Diputació destinarà 197.000 euros per a recuperar quatre temples de la diòcesi de Tortosa

La Diputació de Castelló i el Bisbat de Tortosa afiançaran aquest 2021 la seua col·laboració en matèria de preservació i recuperació del patrimoni eclesiàstic en els dos arxiprestats amb els que compta la diòcesi al nord de la província. Aquest és el compromís que han adoptat hui mateix el president de la corporació, José Martí, i el bisbe tortosí, Enrique Benavent, els quals han mantingut una reunió de treball aquest matí a Castelló per a tractar de concretar els convenis que marcaran l’agenda restauradora d’ambdues institucions durant els pròxims mesos.

El president de la Diputació, que ha estat acompanyat per la diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha assenyalat que la cooperació amb la diòcesi tortosina es focalitzarà enguany en la posada en valor de quatre temples de gran valor històric i artístic «que precisen d’una actuació reparadora d’urgència». Més en concret, es destinaran 137.000 euros a retornar el llustre a les església del Boixar, Forcall, Càlig i Vinaròs, on es tractarà de donar una solució al problema de deteriorament de les pintures exteriors.

La segona de les col·laboracions, segons ha explicat Sanz, es plasmarà en la reedició del conveni anual pel qual la Diputació destina 60.000 euros per a la contractació de personal restaurador per a la recuperació de peces d’alt valor patrimonial de les parròquies adscrites a la Diòcesi de Tortosa.

José Martí ha agraït a Benavent la seua visita a la capital de la Plana i l’ha emplaçat a fer una pròxima visita a les parròquies que han vist recuperat el seu antic esplendor amb l’aportació d’ambdues institucions.

Tant Martí com Benavent han destacat la importància de recuperar el patrimoni monumental provincial «perquè en sí mateix ja conforma un gran valor cultural i històric i un tret identitari inseparable de la nostra comunitat». Martí ha defensat també que «hem d’aprofitar els seus atractius perquè puguen convertir-se en destins lligats al turisme cultural i d’interior».

Abans de la trobada, que s’ha celebrat al Palau Provincial, el bisbe ha visitat les instal·lacions que el departament de Restauració disposa a Penyeta Roja. En ella ha pogut comprovar, del costat de la diputada Ruth Sanz, els avanços en la restauració de diferents peces d’orfebreria provinents de diverses esglésies del nord.

Directe