Es faran les “millors Falles en molt de temps” només es puga

Ximo Puig presideix la conferència d'alcaldes de localitats falleres i destaca la "immensa responsabilitat" i la "prudència" mostrada

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha agraït a alcaldesses i alcaldes dels més de 90 ajuntaments participants en la conferència de munipios fallers, als presidents de les 3 diputacions, i als presidents i presidentes de les juntes locals falleres que estiguen projectant “una imatge d’unitat, de cohesió social i de treball en comú” per a avançar cap a la celebració de les “millors Falles en molt de temps” quan la situació sanitària ho permeta.

Així s’ha pronunciat durant la seua intervenció en la conferència de municipis fallers, una iniciativa que ha qualificat de”extraordinàriament encertada” perquè “respon al caràcter cooperatiu que està en els orígens populars de les Falles, vertebra millor la festa i provocarà sinergies positives en tot el territori autonòmic”.

Puig ha lloat aquest “treball en comú” en favor de la cogobernanza, perquè ni és “temps per al soroll” propi de la festa, ni per a “altres sorolls” en el debat públic, ja que “no aporten res” a l’objectiu de superació de la pandèmia.

“Estem vivint un mes de març envoltats d’un silenci que se’ns fa estrany als valencians, sense mascletaes, sense ofrenes, sense bandes de música ni fallers pel carrer”, ha subratllat el president”, i ha destacat en aquest punt la “immensa responsabilitat” i també “el civisme, la prudència i el respecte a les normes” que fallers i falleres han demostrat “davant decisions tan doloroses com absolutament inevitables”.

Ara, ha continuat, “compartim un objectiu: acabar més prompte que tard amb aquest silenci, que aquest silenci faller dure el menor temps possible”. I ha agregat que la Generalitat “és sensible a la situació de la festa i, per tant, a la necessitat de buscar fórmules per a tancar l’exercici faller, encara que sempre que la situació sanitària ho permeta i sempre que els col·lectius fallers així ho valoren”.

“El nostre desig és que les pròximes Falles siguen les millors en molt de temps, però tots compartim i entenem que hem d’anar avançant amb la màxima cautela, i aquesta primera conferència de municipis fallers és un pas ben encertat en aqueix sentit”, ha manifestat Puig, que ha remarcat que “les Falles han de ser segures per a poder ser viscudes com mereix la nostra festa més internacional”.

Ximo Puig és el president de la Generalitat Valenciana

El president ha incidit també en què, malgrat que la Comunitat Valenciana té en l’actualitat la menor incidència de la COVID-19 d’Espanya, amb 43 casos per 100.000 habitants, s’ha de continuar actuant amb prudència, i prendre aquests dies per a “el descans”, i no per a “la festa”.

7 milions d’euros
per a l’artesania

Puig ha indicat, d’altra banda, que “parlar d’unitat i de treball en comú obliga a abordar també l’impacte econòmic de la pandèmia” en el món faller, i ha recordat referent a això les ajudes a l’artesania posades en marxa dins del Pla Resistir, amb 7 milions d’euros per a 37 oficis tradicionals, i que seran compatibles també amb el nou paquet del decret del Govern per a les comunitats autònomes.

“Dins d’aqueixa estratègia per a salvar el nostre teixit productiu, estem decidits a contribuir a la reactivació econòmica del món faller, que a tantes famílies alimenta”, ha garantit.

Tal com ha defensat, “les Falles són un espill d’aquest poble dinàmic, integrador i capaç d’unir esforços per a dur a terme grans projectes, i són també un exemple d’associacionisme, de motor cultural i del valor que aporta cada part a la suma “, ha dit.

“El que toca ara és escriure junts el nou ‘llibret’ de les pròximes Falles. Continuem sent tradició, cultura i innovació; continuem sent un referent de convivència; continuem sent un exemple d’il·lusió”, perquè “aqueixa il·lusió és i serà el millor combustible per a les Falles”, ha dit.

Directe