Reobri l’interior de bars i restaurants i puja l’aforament de terrasses fins al 100%

A partir del proper dilluns reobrin també gimnasos, instal·lacions esportives i oci infantil a la Comunitat Valenciana

Reobri l’interior de bars i restaurants i puja l’aforament de terrasses fins al 100%

Ximo Puuig ha anunciat la relaxació d’algunes de les mesures restrictives que entren en vigor dilluns que ve i es mantindran fins al 12 d’abril, dilluns de Sant Vicent. El president de la Generalitat Valenciana ho ha anunciat en una roda de premsa després de la reunió Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19.

Compareixença íntegra del president Ximo Puig i de la consellera de Sanitat Ana Barceló

D’aquesta manera, hi ha fins a quatre novetats respecte a les restriccions que estaven en vigor fins ara.

▸ Els establiments d’hostaleria podran obrir l’interior al terç del seu aforament i les terrasses al complet, sempre amb un màxim de quatre persones per taula. A l’interior no es podrà consumir en barra i es continuarà tancant els locals a les sis de la vesprada.

▸ Els gimnasos i instal·lacions esportives podran funcionar al terç de l’aforament. Les dutxes es podran utilitzar, sempre que siguen tancades i individuals.

▸ També es reprén l’activitat en centres d’oci juvenil i s’augmenta l’aforament en algunes cerimònies: noces o enterraments, per exemple.

▸ S’augmenta l’aforament per a cerimònies a un terç, amb un màxim 20 persones aire lliure i 15 en espais tancats

El que es manté encara és el toc de queda des de les deu de la nit fins a les sis del matí i el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana, que probablement no s’aixecarà fins quan acabe l’actual estat d’alarma al conjunt de l’estat espanyol.

El president ha assenyalat que les mesures han sigut adoptades per a poder “facilitar el treball i l’activitat econòmica”, permetre “una mica de vida social i alçar l’estat anímic”, però mantenint el marc de restriccions “més cautelós d’Espanya”, i seguint el criteri dels experts i de “l’experiència adquirida”.

No obstant això, ha instat la població a continuar actuant amb “màxima prudència”, mantenint la distància de seguretat, ventilant els espais tancats i portant la màscara, ja que segons ha dit “cada dia que passa és un dia menys que queda per a superar la pandèmia”.

Finalment, ha agraït la bona disposició dels sectors de l’hostaleria i de l’esport, així com el to de diàleg i d’acord que han mantingut durant aquests dies, i ha assegurat que “no hi ha res que una més a tota la societat que la superació de la pandèmia i la reactivació econòmica”.

En la reunió de la comissió interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i els consellers d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Desescalada “segura
i responsable”

Durant la seua intervenció, el president ha assegurat que és necessari realitzar una “desescalada responsable” per a no “tornar arrere”, per la qual cosa es continuarà fent passos “segurs i prudents”. En aquest sentit, ha insistit que s’han suspés les festes de Falles, de Magdalena i de Pasqua perquè “encara no estem per a festes”, ni per a incrementar la mobilitat, ni per a augmentar la sociabilitat en excés.

El cap del Consell ha incidit en què “cal es prudents i mantindre l’atmosfera de contenció”, fins a l’arribada del Pla de Vacunació Massiva, que començarà en la Comunitat Valenciana el mes d’abril.

D’altra banda, el president ha valorat l’autorització de la vacuna Janssen, per part de l’Agència Europea del Medicament, que es converteix en la quarta vacuna disponible. A més, aquesta vacuna només requereix una dosi i pot administrar-se sense limitació d’edat, i podria arribar a la Comunitat Valenciana durant el mes d’abril.

En el transcurs de l’acte, Ximo Puig ha destacat que en l’últim mes i mig s’ha aconseguit reduir la incidència de la COVID-19 un 96%, en passar de 1.500 casos a 57, la major reducció experimentada a Espanya, per la qual cosa la Comunitat Valenciana registra actualment la meitat d’incidència que la mitjana espanyola.

A més ha assenyalat que les persones ingressades han passat de 4.700 a 700, i tot això gràcies a l’actuació d’una ciutadania corresponsable, al sacrifici dels més afectats per les restriccions, i al treball admirable dels professionals sanitaris.

Finalment, ha assegurat que al llarg d’enguany la Comunitat Valenciana ha experimentat una incidència per davall de la mitjana espanyola en el 87% dels dies transcorreguts.

Directe