Serveis Socials destina 468.686 euros a prestacions econòmiques durant el 2020

Els mesos d’abril i maig es van atendre al voltant de 1.400 telefonades entre les tres línies d’atenció telefònica per a la població

L’Ajuntament de Benicarló, a través del Departament de Serveis Socials i Polítiques Inclusives, ha destinat durant el 2020 un total de 468.686,95 euros en ajudes econòmiques a la ciutadania, a través dels 690 expedients que ha tramitat, 262 més que al 2019.

L’import s’ha destinat a diversos conceptes. Les dos partides més importants han estat els 345.410,95 euros destinats a ajudes d’emergència social (dels quals 40.000 euros s’han destinat a vals d’alimentació) i els 95.461 euros destinats a ajudes motivades específicament per la pandèmia covid-19.

També s’han destinat 19.595,00 euros a ajudes per a subministraments domèstics i 8.220,00 euros en vals d’alimentació per a ajudes d’alimentació infantil durant el període estival.

La regidora de Serveis Socials i Polítiques Inclusives, Gemma Cerdà, ha destacat que «com no podia ser d’una altra manera, l’any passat vam destinar una partida molt elevada a les ajudes econòmiques, motivades per la pandèmia». «Però així i tot —ha subratllat la regidora— és important assenyalar que des de Serveis Socials es realitzen moltes altres tasques que contribueixen a dignificar la vida de les persones, com són el Servei d’Ajuda a Domicili, la intervenció amb les famílies amb menors a càrrec o la valoració dels reconeixements del grau de dependència, sense oblidar la gestió del servei de teleajuda, la tramitació dels títols de família nombrosa o la gestió de la Renda Valenciana d’Inclusió».

Precisament sobre la Renda Valenciana d’Inclusió, durant l’any 2020 s’han obert 181 expedients, 37 més dels que es van obrir el 2019, «la qual cosa —ha remarcat Gemma Cerdà— evidencia que la crisi sanitària motivada per la pandèmia ha comportat també un increment considerable de famílies sense ingressos ni prestacions».

Accions durant
el confinament

Del 12 de març al 31 de maig, el període de confinament domiciliari més estricte, el Departament de Serveis Socials i Polítiques Inclusives va reforçar tots els serveis d’atenció a la ciutadania. Es van habilitar tres línies d’atenció telefònica per a la població: una per a informació per a persones vulnerables, una per a informació per a persones majors i una de suport emocional. En total, durant el confinament es van atendre al voltant de 1.400 telefonades.

Paral·lelament, el Servei d’Ajuda a Domicili es va reforçar amb més personal i es va atendre 45 usuaris nous.

Pel que fa a les prestacions econòmiques, es van destinar 17.800,00 euros en ajudes d’alimentació infantil motivades per la situació provocada per la covid-19 i 77.661,00 euros en ajudes per la pandèmia, dels quals 46.780,00 han estat per a vals d’alimentació.

Dels 690 expedients de prestacions econòmiques tramitats el 2020, destaquen els 103 que es van obrir al mes d’abril i els 109 al mes de maig.

A més, durant el confinament es van obrir 30 expedients nous de menors que necessitaven suport professional o podien trobar-se en una situació de risc social. També es va realitzar un seguiment setmanal telefònic als 13 menors en situació d’acolliment familiar en família extensa, a banda de seguir els menors que tenien expedient de risc obert amb anterioritat.

Directe